El President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest dilluns la necessitat del Pacte Nacional per la Llengua per incrementar l'ús del català en tots els sectors i ha admès que el català es troba en un moment "complicat".

Un reclam que ha posat sobre la taula en l'acte d'inauguració del curs a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) al costat de la nova presidenta de la institució, Teresa Cabré. 

No s'arriba als objectius 

Aragonès ha admès que, 40 anys després que comencés el procés d'immersió lingüística, encara no s'han aconseguit els objectius

"Ens vam marcar com a objectiu de país que tots els que visquessin a Catalunya tinguessin el dret i coneixement ple per usar-lo sempre, i hem de reconèixer que encara queda molt camí", ha declarat. 

Nova etapa de l'IEC

En aquesta línia, la nova presidenta de l'IEC ha demanat al Govern temps, confiança i continuïtat econòmica que vagi més enllà dels pressupostos anuals.

Cabré ha avançat que la feina de la institució aquest curs acadèmic se centrarà en el desenvolupament de la llengua, la recerca i l'assessorament científic. També ha anunciat alguns dels nous projectes, com la creació d'un nou diccionari normatiu "pancatalà" a l'abast de tota la població.

La primera presidenta 

Teresa Cabré serà la primera dona a ocupar el càrrec de presidenta de l'IEC. En aquest sentit, ha reivindicat que part de la feina passa per trencar tots els sostres de vidre perquè Catalunya no es perdi gens del seu talent.

Ambdues institucions han acordat treballar juntes per a la implementació del català de manera activa a través d'esforços conjunts, i fer un pas endavant en la defensa del català com una llengua comuna d'un país divers i plural, tant en orígens com en ideologies i geografia. 

Compromís en l'audiovisual

Un reclam que arriba després de la reunió de Pere Aragonès i les conselleres de la Presidència i Cultura, Laura Vilagrà i Natàlia Garriga,  amb entitats de l'àmbit cultural i audiovisual per fer "front comú en defensa de la llengua".

Una trobada que es va produir en un moment "delicat" pel que fa a la situació del català en l'audiovisual, i coincidint amb la discussió política entorn de la presència i protecció del català en la futura llei audiovisual que prepara el govern espanyol.

reunion sector audiovisual ACN

Trobada del sector audiovisual amb la Generalitat / ACN

L'estat del català

Parlem d'un context amb un nombre històric de parlants de llengua catalana. Més de 10 milions de persones són catalanoparlants, segons les últimes dades que va publicar Plataforma per la Llengua l’any 2019. 

En aquest sentit, que el català tingui més de 10 milions de parlants i que més del 95% de la població de Catalunya afirmi que entén l’idioma podrien ser uns indicadors que apunten a una salut de ferro. Paradoxalment, en els darrers anys hi ha diversos factors que han encès les alarmes i que posen de manifest, segons diversos experts, que la llengua catalana es troba en una situació d’“emergència lingüística”, com hi és la davallada de l'ús social del català. Justament cap a on apunten moltes de les polítiques que es volen posar en marxa. 

 

Imatge principal: Pere Aragonès i Teresa Cabrer a l'acte de l'Institut d'Estudis Catalans / Europa Press