A Esquerra Republicana estan decidits a subratllar amb tots els colors fosforescents possible l'accent progressista del seu programa electoral. El seu cap de llista, Pere Aragonès, ha posat veu aquest divendres a les 187 pàgines del programa electoral dels republicans. Ho ha fet manifestant la seva determinació per aplicar, si mana, un projecte de reconstrucció marcadament d'esquerres. 

Les diferències ideològiques entre ERC i Junts per Catalunya han complicat en molts moments la convivència al Govern, més enllà de les discrepàncies en el debat nacional. Aragonès defensa que és possible tornar a governar amb ells, però incorporant a la vegada formacions més a l'esquerra, com són la CUP i els comuns. Per fer-ho, assegura, és imprescindible que sigui ERC qui comandi la nau. I si és així, es compromet, per exemple, a "expulsar l'Ibex 35 dels serveis públics del país". 

De fet, aquesta era l'essència de la famosa i controvertida llei Aragonès, la proposta de remodelar el sistema de contractació pública a Catalunya que pretenia canviar les condicions de les adjudicacions perquè el preu deixés de ser el més determinant. La iniciativa va fracassar al Parlament per manca de suports i amb crítiques que afirmaven que s'obria la porta a privatitzacions. 

"Mr Next Generation"

Un dels elements clau per a la sortida de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia seran els fons europeus. Per aquesta tasca, ERC aposta per crear un comissionat específic que gestioni aquest calaix. Aragonès ha anunciat que "Mr Next Generation" serà l'economista Miquel Puig. El seu càrrec dependrà directament de presidència. 

El vicepresident ha donat pistes sobre com podrien aprofitar-se els recursos europeus per a la reconstrucció. Per exemple, esmerçant esforços en la industrialització i la innovació, donant empenta a la mobilitat sostenible però també cuidant el sector agrari català. 

Conselleria d'Igualtat i Feminismes

Una de les novetats destacades del programa d'ERC per al 14-F és que si arriben a la presidència aprovaran la creació d'una conselleria específica d'Igualtat i Feminismes.

En un context on l'ultradreta està en auge, asseguren que és més necessària que mai una "conselleria amb lideratge propi i que garanteixi la perspectiva de gènere en totes les polítiques que s'impulsin des de la Generalitat". Aquest departament serà, segons ha confirmat Aragonès, una condició innamobible en les negociacions per fer Govern.