El 23 de desembre el Parlament va aprovar la llei de pressupostos de la Generalitat per primer cop dins del termini des l'any 2009 però amb l'independentisme dividit: ERC i Junts van haver de tirar-los endavant amb un acord amb els comuns, allunyant-se llavors del pacte d'investidura del president Pere Aragonès, entre ERC i la CUP, que definia entre altres coses que la CUP contribuiria a l'estabilitat de la legislatura donant suport a tràmits com els pressupostos. Malgrat això recentment la formació anticapitalista ha apostat per ser més bé desestabilitzadora i allunyar-se de la centralitat, fet que no agrada gaire a ERC. És per això que ara el president Aragonès ha explicat que "en les pròximes setmanes" té previst dedicar-se a recuperar les confiances amb la CUP.

Aragonès també ha valorat, respecte al pacte d'investidura, que després del "no" als comptes dels cupaires ara perden sentit altres elements pactats, com podria ser mantenir el compromís de sotmetre's a una qüestió de confiança el 2023. Així ho ha afirmat el president de la Generalitat en una entrevista a Efe, en la qual ha explicat que la seva voluntat és que els compromisos programàtics amb la CUP s'apliquin, i ha recordat que van establir un marge de dos anys per aplicarlos. Ara bé, considera que amb el rebuig de la CUP als pressupostos s'ha avançat l'avaluació: "Ara perd sentit una qüestió de confiança el 2023", com establia el pacte d'investidura: "No té gaire sentit mantenir una qüestió de confiança si aquesta confiança ja s'ha retirat abans", ha argumentat. Fa pocs dies la presidenta del Parlament, Laura Borràs, opinava que sí que hauria de sotmetre's a aquesta moció perquè els pactes s'han de complir. 

Per Aragonès, però, ara el que cal és recuperar les confiances des d'ara mateix: "Cal treballar des d'ara per reconstruir aquestes confiances, i a això em dedicaré en les pròximes setmanes i mesos", ha assegurat. També ha explicat que ha mantingut el contacte amb la formació, i des d'aquests contactes espera que pròximament es pugui "recuperar la dinàmica habitual d'un soci prioritari pel Govern". 

Els pressupostos: implementen l'acord d'investidura

"Jo estic convençut que la CUP veurà que els pressupostos aprovats van implementant l'acord d'investidura, i això serà un bon punt de partida per reconduir la seva posició i poder recuperar un camí d'acords compartits", ha afirmat Aragonès, que veu necessària una "voluntat d'acords i d'estabilitat en les institucions per poder fer les polítiques de transformació social, econòmica, verda i feminista" que impulsa el Govern.

Aragonès ha destacat iniciatives com la internalització del 061, la implementació del pla pilot de la renda bàsica, "l'impuls d'una companyia energètica pública", la gratuïtat de l'educació infantil, la "reducció de ràtios a P3", l'inici del primer programa contra la pobresa menstrual a través del sistema educatiu i el manteniment d'una "fiscalitat progressiva". Tots ells, ha dit, són "elements que estan en l'acord d'investidura", per la qual cosa a la CUP "hauran d'explicar per què, malgrat que s'està complint l'acord d'investidura, van decidir no donar suport als pressupostos".

La via àmplia amb els comuns

L'altra cara de la moneda del debat pressupostari són els comuns, el grup parlamentari que encapçala Jéssica Albiach, al qual el president català ha "agraït" la seva predisposició a acordar els comptes de la Generalitat. "Al debat d'investidura també em vaig dirigir a ells per oferir-los que s'incorporessin a la via àmplia de tots aquells que defensem polítiques de progrés i una resolució del conflicte polític basada en un referèndum i la fi de la repressió. En Comú Podem està en aquestes coordenades", ha destacat.

 

Pere Aragonès amb Carles Riera i Eulàlia Reguant / ACN