Aquest divendres farà tres mesos que Catalunya va votar i quedaran només 12 dies perquè s'activi automàticament la convocatòria de noves eleccions, que se celebrarien a mitjans de juliol. Per evitar que això passi cal que, in extremis, Pere Aragonès convenci Junts perquè li doni suport, sigui a canvi d'un govern de coalició o prestant els vots necessaris perquè ERC governi en solitari. Ell mateix s'ha compromès a seguir-ho intentant fins a l'últim segon. 

L'ombra de les eleccions ha sobrevolat la sessió de control d'aquest dijous al Parlament. N'han sortit tres notícies. La primera, que els comuns s'aparten, de moment. No seguiran negociant amb ERC si els republicans no es comprometen que Junts per Catalunya no formi part del govern, ni ara, ni més endavant. La segona, que el PSC implora a ERC que aixequi el veto que van posar-li durant la campanya electoral. I la tercera, que els de Junqueras detecten un "desgel" després de la cimera d'ahir amb la CUP i Junts. 

 

Desgel

"No faré un pas al costat", ha advertit Aragonès, segons després que Salvador Illa li hagi demanat que "es faci a un costat" i deixi que el líder del PSC provi sort amb una investidura. El dirigent d'ERC tampoc no ha recollit el guant dels comuns i ha seguit insistint en la necessitat de sumar amb Junts i amb els de Colau. "Estic convençut que és possible".

Al seu torn, el cap de files d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, que forma part de l'equip negociador per la investidura, ha remarcat que els partits independentistes no es poden permetre "malbaratar" el 52% de vots recollits el 14-F. Jové ha estat qui ha parlat de "desgel" i de "conjura per allunyar l'ombra d'eleccions", després de la cita a tres d'ahir entre ERC, Junts i la CUP. Això sí, no s'ha estalviat alguna crítica a l'actitud del partit de Jordi Sànchez, de "dir avui i desdir-se'n l'endemà", perquè "és frustrant i manté el país en la incertesa absoluta". 

En canvi, des de Junts per Catalunya, el seu portaveu, Albert Batet, ha preferit no fer sang i obviar tota menció a la negociació per fer govern. La seva intervenció l'ha centrat en la gestió de la pandèmia i ha suggerit a Aragonès que encarregui una auditoria interna sobre com s'ha combatut la Covid des del Govern de la Generalitat. Una proposta que no li ha semblat malament a Aragonès, que ha replicat que per poder-ho fer cal que hi hagi govern amb plenes funcions. 

Els fulls del calendari van caient inexorablement. Queden 13 dies i segueix sense resoldre's el quid de la qüestió: ERC s'obrirà a repetir la coalició? Junts prestarà quatre vots si els republicans mantenen l'aposta de governar en solitari? I els comuns, saltaran del vaixell?

 

A la imatge principal, Aragonès i Vilalta al Parlament. / Sergi Alcàzar