El president Pere Aragonès ha viatjat a Madrid per defensar el referèndum d’independència i l’amnistia, i desafiar l’Estat a tirar-lo endavant. Però no només. Després de la conferència al Club Siglo XXI, el cap del Govern ha mantingut una trobada fora d’agenda però pendent des de fa temps: un sopar amb la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. I evidentment, damunt la taula, hi ha hagut un assumpte ben candent: la reforma laboral que ha de convalidar el Congrés en menys d’un mes. Ara per ara, el nou marc laboral ni tan sols satisfà potencials socis com ERC, el PNB i EH Bildu i no compta amb els números per tirar-li endavant. Per a Aragonès és "insuficient".

En una entrevista aquest dijous al matí a TVE, el president de la Generalitat ha confirmat la trobada, on han parlat del “context polític general”, i també que continuen lluny de l’acord assolit entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal. En aquest sentit, Aragonès ha recordat que el seu plantejament era i és la “derogació de les reformes del 2010 i el 2012”, com també prometien el PSOE i Podem, però que ara “no estem davant d’aquesta derogació”, sinó davant d’una “reforma de la reforma”.

El dirigent republicà ha assegurat que es tracta d’una “qüestió de continguts”, i que al final el resultat sigui “una millora de les condicions laborals dels treballadors a Catalunya i per extensió a la resta de l’Estat”. Si bé ha dit que l’acord amb els agents socials té el seu “valor”, també ha deixat clar que “qui vota no són els sindicats i la patronal, sinó els diputats”. I els republicans, ha reblat, “estem molt lluny de l’acord”. De les converses que mantinguin dependrà el sentit final del seu vot.

En qualsevol cas, Pere Aragonès ha rebutjat l’argument verbalitzat pel ministre Félix Bolaños, que “votar-hi en contra és votar la reforma del PP del 2012”. El cap del Govern ha replicat que no deixaran de ser “ambiciosos” per això, perquè és un “compromís amb els electors”, també del PSOE i Unides Podem.

“Error històric”

Pel que fa a la taula de diàleg i el conflicte polític, el president de la Generalitat ha fet el mateix discurs que unes hores abans al Club Siglo XXI. Per una banda, ha reclamat “treballar sobre propostes concretes” al govern espanyol a partir de les quals discutir. “No han fet arribar cap proposta”, ha lamentat en aquest sentit, reptant-los novament a “atrevir-se a guanyar un referèndum i acceptar que poden perdre’l”. Per altra banda, també ha recordat que “estem davant d’una oportunitat històrica” i que alternatives com un possible govern del PP i Vox “no han de fer-se servir per dilatar la negociació”. I ha reblat: “Cometria un error històric si no aprofita aquesta oportunitat”. No ha volgut posar terminis concrets, però ha defensat que queda la meitat de la legislatura espanyola al davant.

Villarejo, “màxima transparència”

Un altre front d’actualitat, les paraules de l’excomissari José Manuel Villarejo vinculant el CNI amb els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Com ja va fer ahir, el president de la Generalitat “ha compartit el dubte sobre la credibilitat” de Villarejo, però també ha subratllat la “gravetat” de les seves afirmacions i qui era aquest personatge. “No estic acusant ningú”, ha deixat clar Aragonès, a més d'exigir màxima transparència: “Que siguin clars per part del govern de l’Estat. Quan vol esborrar-se el tema, es deixa espai per als dubtes”.