El govern espanyol no té, ara per ara, els números per a convalidar al Congrés dels Diputats la reforma laboral aprovada a finals de l’any passat. Durant les últimes setmanes, els aliats estratègics de La Moncloa, com ERC, el PNB o EH Bildu han reclamat reformes en la seva tramitació parlamentària, un extrem al qual s’hi nega el president Pedro Sánchez. Mentrestant, la dreta encara continua posicionada en el no, malgrat que alguns sectors conservadors han obert el debat sobre una possible abstenció i fins i tot Ciutadans s’hi ha posat bé. En aquest context, des de La Moncloa intensifiquen els missatges dirigits als seus aliats potencials.

Ho ha fet el ministre de la Presidència i principal interlocutor del govern espanyol, Félix Bolaños, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La mà dreta de Pedro Sánchez ha explicat que durant els pròxims dies iniciarà els contactes amb els grups parlamentaris, “començant pels aliats”. Però també ha deixat clara la seva consigna habitual en les negociacions: “Els contactes, per la meva part, seran discrets”.

 

Malgrat la negociació que vol obrir, el ministre socialista sí que ha volgut fer arribar una reflexió a grups d’esquerres com ERC o EH Bildu, sense mencionar-los directament: “Votar-hi en contra és votar a favor de la reforma laboral del PP del 2012. Qui voti en contra està votant a favor de la reforma imposada que no va comptar amb ningú. Em costa creure que formacions progressistes votin a favor que continuï la del PP”. I ha reblat: “Haurien d’aprovar-la”.

Però, més enllà dels socis, Félix Bolaños ha volgut enviar un missatge al conjunt de grups parlamentaris del Congrés, que en menys d’un mes debatrà i votarà si es convalida o no. Haurien de fer-ho, ha defensat, “els qui tinguin sentit d’Estat, sentit de la responsabilitat i sentit comú”.

El ministre de la presidència ha defensat la reforma laboral negociada amb els sindicats majoritaris i la patronal, que considera que és “pactada i equilibrada” i que “acaba amb la precarietat i la temporalitat”, dues grans lacres del mercat laboral espanyol. Per això ha desitjat que surti endavant amb el màxim suport possible.

Debat a la dreta

La reforma laboral que ha aprovat el govern espanyol aquesta setmana continua portant cua, també entre els partits de l'oposició. Per una banda, des de Ciutadans aposten per no rebutjar la proposta de la vicepresidenta Yolanda Díaz, pactada amb els agents socials, ja que creuen que "el parlament té l'obligació moral de respectar l'acord" que s'ha aconseguit aquestes darreres setmanes. Per altre costat, des del PP també han admès que la "contrareforma", tal com l'anomenen, és menys dolenta del que s'esperaven.