El Govern respondrà amb més contundència als episodis de violència registrats els darrers dies als carrers de Molins de Rei, Manresa o Barcelona, segons el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquest dimarts ha garantit més presència policial, a més d'admetre que un dels "principals problemes de seguretat" que té Catalunya és el narcotràfic amb marihuana. "Caldrà canviar discursos, ser contundents i, si cal, canviar la legislació. S'està aprofitant determinada cultura permissiva perquè el crim organitzat trenqui la nostra societat i no ho permetrem", ha subratllat. 

El líder de l'oposició, Salvador Illa, havia advertit en la seva pregunta al president que no es poden minimitzar aquests episodis de violència i que el Govern "va de mal en pitjor. "No hi ha diagnòstic clar de les causes, al Parlament s'ha parlat més de com controlar i fiscalitzar la policia que no pas dels problemes reals a què aquesta ha de fer front", ha retret, a més d'advertir sobre el "bonisme imperant" i "massa condescendència" en aquestes qüestions. 

Canvi de rumb

Illa, que ha recordat que els Mossos van advertir fa un any en un informe que Catalunya s'està convertint en un centre de distribució de marihuana, ha anunciat que el seu partit demanarà un ple monogràfic sobre seguretat i ha reclamat un "canvi de rumb" al Govern.

En la seva resposta, Aragonès ha expressat la condemna a aquests fets i el suport a les forces de seguretat, tant els Mossos com les policies locals, i ha garantit una resposta en diversos àmbits, de caràcter preventiu, amb un reforçament de la presència policial a tots els grans esdeveniments i les situacions de més concurrència pública, i una "actuació contundent" dels Mossos. "Que sàpiguen els responsables que no quedaran impunes, la policia farà la seva feina", ha advertit, el president a més d'assenyalar qüestions relatives a "dificultats social, desintegració, desarrelament" que es proposen també abordar.

Violència gratuïta

Aquest dilluns, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ja va referir-se a les situacions registrades a Molins de Rei, Manresa i Vic i va anunciar que hi haurà més presència d'efectius d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra al carrer per combatre el que va descriure com a "episodis de violència gratuïta". Va assegurar que es tracta d'un fenòmen "relativament nou" i va recordar que ja hi ha hagut detinguts a Manresa i a Molins i ha anunciat que hi haurà més agents en esdeveniments "on es pugui intuir que hi pugui haver episodis de violència gratuïta".