La sessió de control al president de la Generalitat —la darrera del 2023— s'ha celebrat entre felicitacions per les festes de Nadal i desitjos per al 2024. L'oposició ha manifestat la necessitat de "deixar enrere" un any marcat per diverses "crisis", fent èmfasi en la sequera, els resultats educatius o la seguretat. Per la seva banda, el president Pere Aragonès ha apel·lat els grups a accelerar la negociació pels pressupostos de 2024 perquè "els reptes de país necessiten recursos". El republicà ha defensat que hi hagi un "acord ampli al tan aviat com sigui possible". Davant els retrets de l'oposició per la gestió de l'executiu, Aragonès s'ha escudat en la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), on el Consell Executiu aprova amb un 5 just. Durant la resposta a Jéssica Albiach, dels comuns, el president ha assenyalat que el balanç que fa del Govern al llarg d'aquest 2023 és "positiu" perquè, a més, és una "apreciació de la majoria de la ciutadania".

"Som el Govern que té la millor nota des del 2016 i un 60% dels catalans aproven l'executiu", ha subratllat Pere Aragonès, emfatitzant que superen la qualificació mitjana de 5 entre els votants de totes les formacions polítiques, tret dels simpatitzants de Vox, Ciutadans i el Partit Popular. Per al republicà, això és "el reflex de la feina" que fa l'executiu i ha defensat que, davant les diverses problemàtiques, saben "anticipar-se".

El PSC i Junts s'ofereixen per parlar dels pressupostos de 2024

Qui ha fet una llarga llista de desitjos per al 2024 és Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts per Catalunya. Batet ha desitjat, entre altres, "que plogui o nevi, que el Govern escolti els mestres, que les infermeres se sentin respectades, que la consellera de Justícia s'atreveixi a parlar de multireincidència, que s'acabi el mal servei de Rodalies i no sigui un traspàs fake, que el Govern no es posi de perfil amb els grans projectes de país o que el 2024 sigui l'any del retorn del president Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i Marta Rovira". "Però per a tot això cal un bon Govern, fort, solvent i cal un canvi de rumb. President, si assumeix aquest camí, pot comptar amb la disposició de Junts per negociar els pressupostos", ha afirmat el cap de files juntaire a la cambra catalana. Al seu torn, Aragonès ha celebrat la "predisposició" de Junts per "treballar el projecte de pressupostos" i els ha convidat a "accelerar i buscar els marges d'acord".

Des d'una visió més "modesta" —així ho ha dit ell—, el cap de l'oposició, Salvador Illa, espera que el 2024 "no sigui un any perdut, ni d'inèrcia, ni d'ocupar un Govern, sinó de governar". "Ha estat un any intens, difícil i complex; però si hi ha voluntat, s'arriba a acords i estic disposat a ajudar", ha recalcat el primer secretari del PSC. De nou, Aragonès ha volgut agrair la "col·laboració" dels socialistes aquest 2023 i ha tornat a assenyalar la necessitat d'aprovar els comptes de 2024: "La manera que no sigui un any perdut és que hi hagi pressupostos".

La CUP reclama a Aragonès que triï entre els pressupostos de la "precarietat" o uns "a favor de la majoria del país"

Per la seva banda, la CUP ha volgut conèixer l'estat de la negociació dels pressupostos. La diputada Mar Ampurdanès ha lamentat que la primera reunió amb ells va ser el 24 de novembre i que segueixen sense tenir calendaritzada una segona trobada. A més, els anticapitalistes critiquen que el Govern encara no hagi donat resposta a un document "de mínims i de dues pàgines" que els van entregar el 4 de desembre per "poder obrir una negociació" sobre els comptes. El president Aragonès ha celebrat, també, que la CUP vulgui parlar dels pressupostos i ha anunciat que aquest mateix dimecres o dijous l'executiu traslladarà una "resposta acurada" a les propostes que van rebre. En tot cas, Aragonès ha volgut precisar que "els pressupostos no només s'han de pressupostar, també s'han d'executar i han de tenir bases sòlides".

Ampurdanès ha declarat que tenen la impressió que el Govern els "aixeca la camisa" i creu que aquesta negociació també podria tractar-se d'un "canvi de cromos" amb el PSOE. "Han de triar entre uns pressupostos de la precarietat i destrucció del territori o una alternativa en favor de la majoria del país i que respongui als reptes que se'ns presenten. Volen construir l'alternativa?", els ha etzibat. En el seu torn de rèplica, el president de la Generalitat ha insistit que "no seran els pressupostos que vulgui al 100% Esquerra Republicana ni tampoc al 100% del que vulguin els altres grups", sinó que caldrà un "acord entre diferents". "Podem accelerar les converses si volen", ha apuntat.

Per la seva banda, els comuns han carregat contra la "línia triomfalista" d'un Govern que "no permet resoldre problemes". Jéssica Albiach ha acusat l'executiu de ser "incapaç de planificar, acumular problemes i reaccionar quan el mal ja està fet". En concret, ha apuntat que hi ha algunes mesures sobre la sequera que són "incoherents" i ha indicat que no s'estan complint els acords en matèria de salut. Albiach també ha retret al president que no hagi convocat la taula de partits catalans com s'havia compromès a fer abans d'acabar l'any. Per als comuns, aquesta és la legislatura de la "plurinacionalitat" i aposten per aconseguir un "finançament singular, reconeixement de la nació i més autogovern". Per això, la líder dels comuns al Parlament ha reclamat a Aragonès convocar la taula de partits i parlar d'aquests aspectes en aquest espai.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!