Quan falten menys de 24 hores perquè comenci el ple al Congrés, ERC i PSOE continuen negociant el suport dels republicans a la pròrroga de l'estat d'alarma. A hores d'ara, però, l'acord encara està "verd" i "lluny". Així ho ha afirmat el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, que ha defensat que si el ple del Congrés fos ara hi votarien en contra. Ho ha dit en una entrevista a Els Matins de TV3, on també ha explicat que els canals de comunicació estan "oberts" i que estan en espera de veure quin decret acaba aprovant el Consell de Ministres i la seva "lletra petita".

"Sempre hi ha canals de comunicació oberts i negociarem fins a l’últim moment si cal, però si no arribem a un acord, ens mantindrem en el 'no'", ha avisat.

Aragonès ha recordat també les tres condicions indispensables pels republicans per canviar el seu vot. En aquest sentit, ha reiterat que és imprescindible que la desescalada es decideixi des de Catalunya, que hi hagi un permís de conciliació per les famílies amb menors o persones grans a càrrec i que els ajuntaments tinguin accés al superàvit. "En termes genèrics ens diuen que estan d’acord però el problema és concretar", ha avisat el dirigent republicà, que ha defensat que el sistema és "frustrant" i que no és una "codecisió" perquè "qui signa i pren la decisió" és el ministre.

Per altra banda, Aragonès ha avisat al PSOE que s'"equivoca" si vol "iniciar una nova etapa amb Ciutadans" i ha assegurat que, malgrat no volen excloure ningú, els plantejaments són "incompatibles". "El PSOE hauria de recordar on ha estat Ciutadans aquest temps i no hauria d’aprofundir en aquesta aliança", ha afirmat, afegint que és "incoherent" que un govern progressista tingui el suport d'un partit neoliberal. 

"Res a amagar" a les residències

En la mateixa entrevista, el vicepresident ha parlat també de la situació a les residències d'avis i ha recordat que el coronavirus ha afectat de manera molt semblant a tot Europa. En aquest sentit, ha recordat que a les llars d'avis la mitjana d'edat és de 84 anys i el 90% de les persones que hi viuen tenen patologies prèvies, fet que ho fa "molt complex" de gestionar. Tot i això, ha lloat "l'esforç extraordinari" de tots els professionals que hi treballen i ha defensat que una de les màximes "dificultats" que va tenir el Govern a l'inici de la crisi era trobar equips de protecció perquè "el govern central va centralitzar les compres". 

Tot i això, ha defensat que estan "disposats" a donar totes les explicacions necessàries sobre com s'ha gestionat la pandèmia en aquest àmbit perquè no tenen "res a amagar", i ha defensat que un cop passi la pandèmia, caldrà parlar de quin model han de tenir les residències en el futur. Aquest dijous el Parlament votarà crear una comissió d'investigació sobre aquest afer, demanada per tots els partits de l'oposició i a la qual JxCat ja ha anunciat que donarà suport.