Aragonès creu que el CatalanGate amenaça una taula de diàleg que segueix sense data. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat en una entrevista al diari israelià Haaretz que "un estat democràtic no espia els seus ciutadans" ni escolta "les converses privades dels seus oponents polítics", per la qual cosa ha reclamat "un mínim de confiança" per reprendre les relacions amb el govern espanyol. "És molt difícil estar involucrat en negociacions polítiques si creus que l'altra part t'està espiant", ha advertit. Aquestes declaracions arriben dies després que el PSOE afirmés que a Catalunya "el temps de la confrontació [amb l'Estat] ja ha acabat" i es limités a posar per excusa "l'agenda de l'Executiu" per no fixar una data. D'altra banda, el president ha lamentat que si bé el seu partit defensa un "referèndum sobre la independència, com a part d'un acord amb el govern espanyol" i que estan "iniciant una conversa amb el govern espanyol", però que el destapament de l'espionatge fa que "ara hi hagi un problema de confiança". D'altra banda, Aragonès assegura que a ERC tenen "dificultats per a organitzar, planificar i desenvolupar" les seves tasques polítiques per temor a ser espiats.

Catalunya "no vol Pegasus"

En l'entrevista, Aragonès denuncia que l'estat espanyol estigui emprant una eina "desenvolupada per a l'antiterrorisme per vigilar activitat política legal". "Com que som un moviment independentista, se'ns considera una amenaça i se'ns tracta com a un grup terrorista", ha deplorat. Per remarcar el seu rebuig al programari israelià, el president fins i tot ha assegurat que Catalunya "no vol Pegasus. Pensem que aquest tipus de software només es pot fer servir contra criminals i terroristes", ha asseverat. Pel que fa a les relacions amb l'Estat arran del descobriment del New Yorker i CitizenLab, Aragonès ha opinat que si bé els membres del seu partit ja sospitaven que eren víctimes d'espionatge, el CatalanGate ha suposat un greu cop per la "confiança" amb l'Estat: "Necessitem una confiança mínima entre totes dues parts per a avançar en les negociacions. És molt difícil participar en negociacions polítiques si creus que l'altra part us està espiant", ha dit en referència a la taula de diàleg.

"Dificultats" a ERC

A banda de veure obstaculitzades les relacions amb Pedro Sánchez, Aragonès ha lamentat que a Esquerra "tenim moltes dificultats per a organitzar, planificar i desenvolupar les nostres responsabilitats polítiques, perquè no podem estar segurs que els nostres telèfons siguin una forma segura de comunicar-se". En aquest sentit, ha posat per exemple Marta Rovira, la secretària general del partit i exiliada a Ginebra. "Quan he de parlar amb ella, viatjo allà", ha detallat. Aragonès ha assenyalat els serveis secrets espanyols com a responsables de l'espionatge mitjançant el programari israelià Pegasus, el qual només el poden adquirir estats. "Quin pot ser un altre govern que pugui estar interessat en les meves activitats?", ha plantejat. El president català és una de la seixantena de víctimes del que ja es coneix com a CatalanGate.