El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha considerat aquest divendres una "molt bona notícia" el dictamen del Comitè de Drets Humans de l'ONU, que afirma que l'estat espanyol va vulnerar els drets polítics del president Carles Puigdemont en suspendre'l com a diputat del Parlament abans que tingués cap condemna. "És una bona notícia que des del punt de vista internacional anem acumulant victòries i raons", ha opinat Aragonès en un acte d'ERC a Lleida. Aragonès ha desitjat que el dictamen serveixi per "corregir" l'actitud de l'Estat, per bé que, ha afegit, "malauradament" la "repressió continua" amb gent "amenaçada de tornar a la presó" o a l'exili.

Aragonès ha reaccionat d'aquesta manera al posicionament del Comitè de Drets Humans de l'ONU, que es va fer públic dimecres. L'ONU ha determinat que Espanya va suspendre el seu mandat com a diputat al Parlament de Catalunya sense que hagués estat condemnat i sense disposar de "raons objectives previstes per la llei" que emparessin aquesta decisió.

El comitè va concloure en la resolució que l'Estat espanyol ha violat l'article 25 del Pacte internacional de drets civils i polítics. Després de recollir l'argument del president en el sentit que la suspensió com a diputat no està prevista per la llei, atès que no va protagonitzar un alçament violent, el dictamen del comitè conclou que l'Estat no ha demostrat que la suspensió de Puigdemont compleixi amb els "requisits de previsibilitat" exigits pel Pacte internacional de drets civils i polítics. Les decisions de l'ONU no són vinculants, però són molt tingudes en compte en la jurisprudència dels Tribunals europeus.

Aragonès ha celebrat d'aquesta manera el "pas endavant" de l'ONU, un pas que "se suma a molts d'altres" i que és "una pressió més" per trobar una solució "política" al conflicte entre Catalunya i Espanya, una solució que per al president de la Generalitat passa per un hipotètic referèndum acordat amb l'Estat.

Eleccions a Lleida

Aragonès ha fet aquestes declaracions al costat de l'alcaldable d'ERC a la Paeria, Miquel Pueyo, i de la número dos de la llista, Jordina Freixanet, en un acte de partit en el qual el president de la Generalitat ha considerat "imprescindible" poder "consolidar el govern del canvi" guanyant les eleccions com fa quatre anys a la capital del Segrià, després de quatre dècades de govern del PSC.