Ni vicepresident ni conseller. El president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció el 12-M, Pere Aragonès, ha descartat amb rotunditat aquest dijous acceptar ser vicepresident o conseller del Govern després de les eleccions catalanes del 12 de maig si no el pot presidir, donats els resultats electorals. En una entrevista al canal 324, Aragonès ha remarcat que "un president de la Generalitat és dipositari del pes institucional de la presidència més enllà del seu mandat" i que, per tant, no podria tornar a un executiu català si no és per presidir-lo.

"És molt estrany, per a mi és impossible, inconcebible, continuar en el Govern, però ara com a conseller o com a vicepresident, perquè ets dipositari d'aquesta continuïtat històrica de la presidència de la Generalitat de Catalunya", ha argumentat. Amb tot, això no significa que es plantegi deixar la política activa si no pot ser investit president: "A partir d'aquí, hi ha molts àmbits per fer política, com el mateix Parlament". "Veurem a partir del 12 de maig quins papers hem de jugar tots", ha conclòs.

Dispara contra Puigdemont: quina proposta té "més enllà de tornar"?

D'altra banda, el president Pere Aragonès ha retret al president Carles Puigdemont, candidat de Junts aquest 12-M, que "més enllà de tornar" no ha dit què faria els pròxims quatre anys si arriba a la presidència de la Generalitat: "No ha explicat les seves propostes". En aquest sentit, el candidat d'ERC ha recordat al seu rival de Junts que "no és qüestió de desempatar entre partits", sinó de veure què es fa la legislatura vinent. Per a Aragonès, "és molt més rellevant" plantejar propostes com la d'un referèndum acordat, un finançament singular o el reforç del català amb una conselleria destinada, que no el fet de si "el nom del president és l'un o l'altre".

Retreu a Illa que "negui" a Catalunya un concert econòmic com el basc

D'altra banda, ha recriminat al primer secretari del PSC i també candidat al 12-M, Salvador Illa, que "negui" als catalans el concert econòmic que els socialistes bascos sí que defensen per a Euskadi. "La meva pregunta per a Salvador Illa és: per què els bascos han de tenir uns drets que el PSC nega als ciutadans de Catalunya? El problema no és el concert basc, sinó que la singularitat que tenim ara és el dèficit fiscal: 22.000 milions d'euros anuals", ha afirmat. Segons Aragonès, "el projecte de Salvador Illa és l'Estat espanyol, no molestar la Moncloa" i plantejar una negociació multilateral per al finançament. "Amb qui ho parlarà? Amb les comunitats del PP? Amb (Isabel Díaz) Ayuso? Anirem a demanar permís a Ayuso sobre quin ha de ser el nostre finançament?", ha preguntat Aragonès, que aposta per una negociació bilateral amb l'Estat. Aragonès ha reclamat aprofitar la "finestra d'oportunitat" que comporta l'aritmètica parlamentària espanyola per aconseguir aprovar el finançament singular, i ha recordat que Pedro Sánchez depèn dels vots dels independentistes "ara que ja no té el comodí de Ciutadans". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!