El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimecres la necessitat de “seguir treballant per una Catalunya independent” que doni les eines als catalans per “assolir el benestar, la prosperitat, la igualtat i la llibertat plena” dels ciutadans. Ho ha contraposat amb una Constitució “que no garanteix els drets que mereix la ciutadania de Catalunya”. Aragonès ha fet aquestes consideracions en un missatge a la xarxa social X amb motiu del Dia de la Constitució d’aquest 6 de desembre, coincidint amb el 45 aniversari del text legislatiu.

Aragonès ha criticat així el contingut de la Constitució espanyola en un context en el que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el cap de l’oposició al Congrés dels Diputats, Alberto Núñez Feijóo, s’han retret mútuament incompliments, per la qüestió de la renovació del CGPJ i per la llei d’amnistia, respectivament. En aquest sentit, el líder del PP ha insistit que una llei d’amnistia és anticonstitucional i ha acusat Sánchez de “liderar un moviment” contra la carta magna per haver-se aliat amb independentistes al Congrés dels Diputats, mentre que Pedro Sánchez ha insistit que el PP ha de complir la seva obligació legal de renovar la cúpula dels jutges espanyols, el CGPJ. "S'han acabat les excuses", ha dit Sánchez. 

Aquestes han estat les intervencions dels líders dels principals dos partits espanyols, just abans que al Congrés dels Diputats comencés l’acte oficial de celebració del 45è aniversari de la Constitució espanyola. Les línies mestres dels discursos de Sánchez i Feijóo ja s’han pogut entreveure aquest dimecres al matí, als seus respectius comptes de Twitter (actualment ‘X’). El president del govern espanyol hi ha escrit que la carta magna és el “marc fundacional de la convivència”. El PSOE insisteix darrerament que la llei d’amnistia és coherent amb el procés de “normalització” en les relacions Catalunya-Espanya. El líder dels populars, per la seva banda, ha demanat “respectar i defensar” la Constitució, en tant que interpreta que l’amnistia és anticonstitucional, que l’ús d’un mecanisme de verificació amb Junts és una “humiliació” i pretén reivindicar el PP com l’únic garant de la Constitució.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!