Març de vagues educatives i un conseller d'Educació que compta amb la confiança total del seu president i del seu partit. Després d'una setmana sencera d'una vaga que va acabar sense acords, avui hi ha una nova jornada, però aquesta, marcada per la sentència del 25% de castellà a les aules. La de la setmana passada anava molt més enllà, amb factors com l'avançament del calendari, però sobretot per l'arrossegament de les retallades de la crisi econòmica. Malgrat acabar sense acord, la CUP es va oferir per mediar i finalment dimarts a la tarda Josep Gonzàlez-Cambray es va reunir amb els sindicats, però malgrat això, avui la formació anticapitalista ha demanat el cessament del conseller: "No serà cessat, mantinc la confiança", ha dit el president Pere Aragonès.

El cap del Govern ha constatat que el conseller ja s'ha reunit amb el comitè de vaga de la comunitat educativa en una primera reunió, i ha defensat la tasca que està fent: "Si per cada reunió on no fem acords haguéssim de plegar, al Parlament no hi quedaria ningú", ha constatat Aragonès, que ha afegit que Cambray està assumint les seves responsabilitats davant la sentència del TSJC i el 25% del castellà. 

 

Així mateix, Aragonès, després de dir que respecta el dret a vaga de la comunitat educativa, ha defensat que l'avançament de l'inici de curs és una mesura perquè hi hagi més equitat entre els alumnes, i ha assegurat, davant algunes demandes dels sindicats, que seguiran revertint els efectes de les retallades, com creu que ja s'ha demostrat amb mesures com l'augment del personal docent i la reducció de ràtios.

pere aragones parlament Montse Giralt

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la sessió de control / Fotografia: Montse Giralt

Cambray: "Tenim un somni"

La vaga educativa ha estat un tema recurrent durant aquesta jornada de sessió de control. Abans d'iniciar-se les preguntes a Pere Aragonès, els grups han preguntat com és habitual als consellers del Govern, i Cambray ha hagut de donar resposta. Davant les crítiques, ha assegurat que la seva Conselleria està dialogant amb la comunitat educativa, i ha posat èmfasi en fer les transformacions necessàries en el sistema: "Tenim un somni, millorar i transformar el sistema educatiu amb equitat, i seguirem amb el diàleg com sempre hem fet".

Cambray s'ha defensat assegurant que el seu departament "mai s'ha aixecat de la taula", i ha assegurat estar satisfet amb les converses iniciades amb la comunitat educativa: "Venim d'una pandèmia i de retallades, i no podem donar resposta a tot alhora. Amb el nou pressupost estem revertint les retallades, i pel proper curs tenim mesures com la reducció de ràtios i nous currículums que faciliten el desplegament progressiu i flexible. Ens importa on anem", ha afegit. També ha assegurat que "ningú ha dit que la mesura d'avançar el curs no sigui bona per l'alumnat", i ha reivindicat que el departament pren decisions i les comparteix davant els consensos. 

 

La reunió de dimarts entre els sindicats del món educatiu i el Departament d'Educació va acabar sense acord. Segons van informar les dues parts un cop acabada la trobada, els sindicalistes i el Departament van acordar tornar-se a trobar el dijous al matí, en una reunió on Educació es va comprometre a aportar per escrit una resposta als sindicats. La voluntat per les dues parts de seguir negociant va quedar clara.