La decisió d'ahir del Consell de Ministres de cessar la directora del CNI no serveix per tancar la crisi provocada per l'espionatge a l'independentisme, l'anomenat CatalanGate. Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Parlament durant la sessió de control al Govern on ha insistit a reclamar a l'executiu de Pedro Sánchez transparència, responsabilitats i garantia que aquesta situació no es tornarà a repetir. "Fins que això no passi ningú pot donar cap crisi ni per matisada ni per resolta", ha advertit en resposta a la pregunta del president del grup de Junts Albert Batet.

El president ha avisat que "s'equivoca qui es pensi que amb la decisió de cessament de la directora del CNI s'acaba la depuració de responsabilitats", s'aconsegueix "la necessària transparència" i les garanties que aquesta situació no es tornarà a repetir. "Aquests són els elements que hem posat damunt la taula i està lluny de complir-se", ha advertit.

 

Aragonès ha insistit a exigir tota la transparència, perquè de moment només se sap la informació que s'ha conegut a través de la "filtració" a mitjans de comunicació de documents -"que afecten fins i tot a la honorabilitat de persones concretes", com ell mateix, ha advertit-. Per aquesta raó ha insistit a reclamar que es desclassifiquin els documents i la informació respecte a tot l'espionatge, perquè es parla de 18 persones a la comissió secrets, però n'hi ha molts més.

Responsabilitats polítiques

Pel que fa l'assumpció de responsabilitats, ha insistit que "és evident que calen responsabilitats polítiques". "Ahir hi va haver una decisió al respecte, però hem de saber qui estava al cas qui havia ordenat i qui havia permès aquest espionatge i que se'n derivin les responsabilitats", ha insistit.

En tercer lloc, ha exigit la garantia de no repetició d'aquesta situació. "Si per defensar el dret a l'autodeterminació i la amnistia alguns érem una amenaça 2019, vol dir que avui, que seguim defensant el mateix, ara segons la seva tesi, continuem sent també una amenaça i per tant mereixem seguir tenint vulnerada la nostra intimitat", ha reblat. 

Albert Batet en nom de Junts ha advertit que fa gairebé un mes sense que Pedro Sánchez hagi depurat responsabilitats sobre el CatalanGate. "Tot s'hi val contra l'independentisme i no passa res", ha advertit el president del grup de Junts, que ha afegit que "el mínim exigible en una democràcia" seria saber qui ho ha ordenat, validat, executat i pagat. Segons Batet, "el govern de l'Estat se'n renta les mans" i no té la voluntat de publicar la documentació judicial que va avalar l'espionatge. A parer de Junts, el cessament de la directora del CNI no és suficient i l'independentisme no es pot quedar només en exigències retòriques. "No podem dialogar amb qui ens espia", ha reblat.