Dia de satisfacció pel vicepresident Pere Aragonès per l'aprovació dels nous pressupostos després de mesos de feina i negociacions, tot i que els comptes han arribat finalment al ple caducats per la crisi del coronavirus. Malgrat aquesta situació sobrevinguda, Aragonès ha posat en valor que els nous comptes són una "millor caixa d'eines" per lluitar contra la pandèmia que els de 2017 prorrogats i ha defensat que no es pot seguir "funcionant amb pegats". A més, ha assegurat que els nous pressupostos tenen un "caràcter expansiu" i que permeten "ser la primera pedra per a la reconstrucció" i pel "pla de rescat econòmic i social"

Durant la seva intervenció en el ple, Aragonès ha defensat que cal "obrir una nova etapa" que posi al centre l'"economia de la vida" i que faci una "aposta clara per l'estat del benestar". Segons el dirigent republicà, el coronavirus ha demostrat que "l’única cosa que no es pot recuperar és la vida" i ha defensat un "canvi de paradigma, també en política econòmica". En aquest sentit, ha posat com a bases d'aquest nou paradigma econòmic el benestar, la salut, els serveis socials, la digitalització i la industrialització 4.0, a més de la transició ecològica. 

Mà estesa per un "acord nacional de reconstrucció"

Per altra banda, ha estesa la mà a la CUP i també al PSC i els ha demanat que deixin de banda l'actitud "conservadora" i "immobilista" que assegura que han tingut no aprovant els comptes i treballin en el "consens" per arribar a un "acord nacional de reconstrucció". Encara apel·lant els socialistes, Aragonès ha volgut destacar que tenen un paper important en aquesta nova etapa com a "principal partit del govern espanyol", i els ha demanat que col·laborin per buscar recursos.

En aquest punt, ha recordat que l'Estat rebrà transferències d'Europa i, després de fer costat a les demandes de Pedro Sánchez en aquesta matèria, ha demanat que quan reparteixi els recursos a les autonomies i als municipis no se'ls faci pagar amb interessos.

No ha estat, però, l'única demanda. Aragonès també ha aprofitat la intervenció en un ple inèdit de només 21 diputats, per demanar que es reprengui el diàleg sobre el conflicte polític català. El videpresident ha defensat que la reconstrucció "no pot anar en detriment" de les demandes d'autodeterminació i amnistia. Amb tot, ha assegurat que si s'arriba a "bons consensos serà el millor futur" i la millor "herència que podrem deixar als nostres fills i filles". 

Informe sobre l'impacte del Covid-19 en les dones

Finalment, Aragonès també ha aprofitat el ple per anunciar que ha encarregat un informe sobre l'impacte del coronavirus en les dones. El vicepresident ha assegurat que la pandèmia afecta "diferent segons la renda, el territori i el gènere" i que "no és acceptable que les desigualtats sempre tinguin rostre femení". "No poden pagar un altre cop els que van pagar la crisi del 2008 la crisi del coronavirus", ha conclòs, posant els pressupostos com la base per "construir un país més just, pròsper i lliure".

Un cop aprovats els pressupostos aquest vespre, el govern haurà de començar a preparar les modificacions necessàries per adaptar-los a la crisi del coronavirus. Els comptes de 2020 inclouen un augment de la despesa de 3.070, però l'impacte de la pandèmia obligarà a reubicar-los per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica que ha provocat el coronavirus. Només en sanitat, es calcula que la despesa extra serà de 1.800 milions.