"Per descomptat". És la resposta que un estret col·laborador de Pere Aragonès donava fa unes hores a ElNacional.cat quan li preguntàvem si, malgrat la conferència de Jordi Sànchez allunyant la possibilitat d'un pacte imminent, ERC mantindria la candidatura de l'encara vicepresident en funcions per aquest divendres. Així ho traslladaran aquest matí els líders del grup parlamentari republicà, Josep Maria Jové i Marta Vilalta, a Laura Borràs, durant la ronda de consultes amb la presidenta del Parlament. 

A la cúpula d'ERC tenen clar que és probable que Junts empenyi a deixar l'acord per després de Setmana Santa, per acabar de madurar l'aliança. Per bé que de portes enfora afirmen que "és possible fer-ho en dies i no calen setmanes" perquè "hi ha sintonia" —tal com ha apuntat Vilalta en una entrevista a TV3—, en privat admeten que no són tan optimistes. "Necessiten temps per convèncer els seus", reflexiona sobre Junts una veu d'ERC al corrent de les negociacions. 

Des d'aquest dimecres que els equips negociadors dels dos partits tornen a la feina. Les properes 48 hores seran determinants per veure si aconsegueixen saltar els esculls que encara obstaculitzen el pacte de govern. Principalment, com respondre a una virtual negativa de l'Estat a avançar en la taula de diàleg —a la qual la CUP accepta donar 2 anys més de coll— i el paper del Consell per la República. ERC i la CUP volen reformular aquest òrgan perquè se centri exclusivament en la internacionalització del conflicte, mentre que Junts aposta perquè sigui l'espai que marqui el pas del full de ruta cap a la independència. 

Pendents del veredicte de la CUP

En espera, doncs, de l'esprint final per desencallar el pacte amb Junts, ERC té un ull posat a l'assemblea de la CUP que aquest dimecres ha de discutir i decidir si accepta o no el preacord subscrit diumenge al vespre. El veredicte de la militància anticapitalista es donarà a conèixer dijous, poques hores abans de l'inici del debat d'investidura. 

Mentrestant, la presidenta del Parlament clourà avui dimecres la ronda de contactes amb els grups i tindrà sobre la taula dos aspirants a la investidura, Aragonès i Illa. Ella tindrà l'última paraula i n'haurà de proposar un. Segons el reglament, el que compti amb més suports. Ara mateix, tant Aragonès com Illa només tenen confirmat el vot afirmatiu dels seus respectius 33 diputats. 

A la imatge principal, Pere Aragonès i Laura Borràs durant la conferència de Jordi Sànchez / Sergi Alcàzar