La concessió dels indults als presos independentistes catalans ocupa totes i cadascuna de les converses a Madrid i s'ha convertit en el gran motiu d'enfrontament entre la dreta i el govern del PSOE i Podemos. L'article que Oriol Junqueras va publicar aquest dilluns va sacsejar el tauler polític. L'espanyol i el català. Pedro Sánchez s'hi ha agafat com a un ferro roent i els socialistes han lloat l'actitud del president d'ERC, mentre que a Catalunya, Junts, la CUP i l'ANC han lamentat que es posi en qüestió la via unilateral. 

Enmig d'aquest soroll, el president de la Generalitat mantenia el silenci. Durant la roda de premsa posterior al consell executiu de dimarts, la portaveu Patrícia Plaja va intentar esquivar la qüestió, sense admetre si havia generat tensió a la reunió setmanal d'Aragonès i els seus consellers. Va limitar-se a comunicar el consens entre socis pel "diàleg permanent"

Amnistia i autodeterminació

Aquest dimecres, finalment, el cap de l'executiu s'ha referit a l'assumpte. Ho ha fet, això sí, en una intervenció pública sense preguntes. Ha estat durant la clausura de l'acte de presentació de l'informe del Grup de Treball 2022 sobre les propostes per transformar Catalunya després de la pandèmia. 

Aragonès ha posat l'èmfasi en la recuperació econòmica i social, però ha reservat uns minuts del seu discurs per deixar clar que la sortida de la crisi no pot fer oblidar ni restar esforços per resoldre el conflicte polític. Quan falten poques setmanes perquè el Consell de Ministres aprovi definitivament els indults promesos, i en espera de veure en quins termes ho fa, el president català ha llançat un avís. "El conflicte polític que hem d'abordar sense demora no acabaria només amb els indults". 

Posteriorment ha desenvolupat la idea, recordant que més enllà dels presos polítics, hi ha encara "exiliats i companys pendents de judici". És el cas de tots els membres del govern Puigdemont-Junqueras amb causa oberta al jutjat d'instrucció número 13. D'aquí a poques setmanes, el Tribunal de Comptes tornarà a la càrrega contra l'acció exterior dels governs de Mas i Puigdemont. 

Per tot plegat, Aragonès ha insistit, un dia més i davant dels dubtes que s'hagin pogut generar, que la solució passa per l'amnistia i l'autodeterminació.

A la imatge principal, Aragonès durant el seu discurs al Palau de la Generalitat. / S. Alcàzar