Per aquest Sant Jordi 2023, el president Pere Aragonès i els consellers del Govern han recomanat llibres d'escriptors catalans i internacionals. Entre les obres recomanades, destaquen novel·les amb rerefons històric, assajos i obres poètiques. Aragonès ha escollit la novel·la El país de l'altra riba (Proa) de Maite Salord. Es tracta d'una història sobre vincles entre passat i present i secrets familiars que relata la diàspora menorquina a Algèria durant la guerra d'independència, tot descobrint el lector "la realitat d'un exili" desconegut per molts.

Al seu torn, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha recomanat Superheroïnes de l'esport... amb poders com els teus (Ara Llibres), un recull de deu contes impulsat per la Generalitat per fomentar l'esport femení entre els més petits. Està inspirat en deu esportistes conegudes com ara Alexia Putellas, Ona Carbonell o Laia Sanz.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha proposat La llibertat interior (Columna Edicions) de Gaspar Hernàndez, perquè creu que acaba amb les trampes que, a parer seu, es posen les persones i que els impedeixen ser lliures. "Com diu Gaspar Hernàndez, el cervell està preparat per sobreviure, no per ser feliç”, comenta Gonzàlez-Cambray.

El conseller d'Investigació i Universitats, Joaquim Nadal, ha optat per El Balneari. Memòria d'una educació sentimental (L'Avenç) de Maria Campillo. És una obra que descriu com "un viatge emocionant a les arrels de la seva biografia i una immersió a un món extingit, visc a la memòria".

Novel·les i una biografia de Cambó 

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha recomanat el llibre No diguis res (Periscopi) de l'escriptor i periodista nord-americà Patrick Radden. A No diguis res, Radden fa una crònica sobre el conflicte a Irlanda del Nord partir de la història de Jean McConville i dels testimonis de les parts enfrontades.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha optat per la biografia Francesc Cambó. L'últim retrat (Crítica), en què l'historiador barceloní Borja de Riquer presenta el polític i el mecenes català. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha proposat la lectura del llibre Les nostres mares (Proa), de la periodista i escriptora Gemma Ruiz. Es tracta d'un homenatge literari a la generació de dones nascudes als anys 50 amb què va guanyar el 63è Premi Sant Jordi de Novel·la.

Any Vallverdú i autores catalanes

La consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, ha suggerit l'obra poètica Aragalls de Josep Vallverdú arran del centenari del naixement de l'escriptor que se celebra aquest 2023. Alhora, però, ha admès que "sempre és difícil triar només un llibre per Sant Jordi" i ha reivindicat la qualitat dels autors a Catalunya.

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, també ha apostat per una obra de Josep Vallverdú. En aquest cas, ha triat Indíbil i la boira (Pagès Editors), on l'autor relata anècdotes, records, opinions i confessions, amb el teló de fons de la vida a les comarques de Ponent. És una barreja d'assaig, crònica i llibre de memòries.

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha proposat el llibre Aterratge, d'Eva Piquer. En canvi, el conseller de Territori, Juli Fernández, ha apostat per Impost de sang, d'Imma Cabré Homet, i Les nostres mares, de Gemma Ruiz.

Cultura japonesa, alemanya i anglopakistanesa 

Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball, ha assenyalat el llibre Tòquio, estació d'Ueno, de Miri Yu. I la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, Profecia, de Raül Garrigasait.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha apuntat El mag. La història de Thomas Mann (Lumen) de Colm Tóibín. Ha fet aquesta tria perquè relata amb rigor la vida d'un europeista militant que sempre l'ha meravellat. "A través de la vida recorre uns anys transcendentals del segle XX a Europa", comenta.

Finalment, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha suggerit Casa de misericòrdia del poeta Joan Margarit i El buda dels suburbs de Hanif Kureishi, escriptor, dramaturg i director anglopakistanès que tracta temes com la raça, el nacionalisme, la immigració i la sexualitat a les seves obres.