El nou parlament del País Basc encara pot canviar després que hagi finalitzat la cita electoral de les eleccions basques el passat 21 d'abril. Aquest divendres, les juntes electorals d'Àlaba, Biscaia i Guipúscoa faran el recompte dels 8.197 vots dels residents a l'estranger. Els poc més de 8.000 vots que s'han de comptar podrien arribar a fer canviar dos escons, que perdria el PSE i que podrien alterar les forces a l'hemicicle basc. 

🗳️ Consulta tots els resultats de les eleccions al País Basc

El PSE-EE es podria quedar sense un escó a Guipúscoa a favor d'EH Bildu i sense un altre a Biscaia, que el guanyaria Sumar. És una possibilitat difícil de materialitzar-se, però no impossible. La dificultat rau en el poc volum de vots emesos i el nombre necessari perquè es produeixi un canvi. Per exemple, a Guipúscoa l'últim escó actualment està en mans del PSE-EE i el següent partit, EH Bildu, necessitaria 1.360 vots més per arrabassar-l'hi. En aquest territori s'han emès 3.540 vots de persones inscrites al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). És a dir, gairebé la meitat dels vots haurien d'anar a parar als abertzales perquè es produís aquest canvi. 

Sumar ho té encara més difícil a Biscaia, ja que necessitaria 738 vots de 3.407 per aconseguir l'escó socialista, i la formació de Yolanda Díaz ha entrat per poc al Parlament, pel baix suport que ha tingut als comicis. A Àlaba l'escó 25 és en mans d'EH Bildu i al partit següent, el PNB, li caldrien 3.714 vots més per aconseguir-lo, però és completament impossible, perquè s'han emès 954 vots des de l'estranger. Si bé les possibilitats no són gaire altes, cal recordar que fa quatre anys el recompte dels vots dels residents a l'estranger va provocar un canvi a l'escrutini dels vots de les urnes, ja que la coalició PP+Cs va prendre l'últim escó que va aconseguir EH Bildu. 

Quin escenari deixarien aquests canvis? 

Sense el vot estranger, el resultat de les eleccions és de 27 escons per al PNB, 27 per a EH Bildu, 12 per a PSE-EE, 7 per al PP, 1 per a Sumar i 1 per a Vox. Tenint en compte que la majoria absoluta se situa als 38 escons, l'actual suma entre els socialistes i el PNB és més que suficient per revalidar la coalició que les dues formacions han mantingut durant la legislatura passada. Si el PSE perdés un diputat a favor de Bildu, els abertzales passarien a ser la força més votada, però la unió entre el PNB i els socialistes continuaria sumant.

Ara, si a més de l'escó de Guipúscoa, els socialistes bascos perden un altre representant a Biscaia a favor de Sumar, els plans de continuar com a la legislatura passada podrien fer aigües. El PSE passaria dels 12 diputats actuals a 10 i no sumarien prou amb els 27 del PNB per arribar a la majoria absoluta. Haurien de cercar suports més enllà. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!