Un seminari sobre l'aliança estratègica entre la UE i Amèrica Llatina organitzat pel PSC s'ha convertit aquest divendres en un autèntic aquelarre de suport a les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez davant les veus dins del PSOE que han mostrat reticències en relació amb les converses amb l'independentisme sobre l'amnistia. A la seu dels socialistes catalans, amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa, eren presents dos dels ministres que protagonitzen les negociacions amb Junts i ERC, el de Presidència, Félix Bolaños, i el d'Exteriors, José Manuel Albares, responsable d'impulsar una qüestió clau com l'oficialitat del català. Però també hi havia l'expresident José Luís Rodríguez Zapatero, que ha abanderat el suport a Sánchez davant dels retrets d'altres noms històrics del partit com Felipe González o Alfonso Guerra, i el president José Montilla.

Dirigint-se al ministre Bolaños, a qui ha descrit com a "mestre de cerimònies" de la negociació, Zapatero ha mostrat el suport a una investidura que ha assegurat que els socialistes "desitgen i donen suport". "Per què? Perquè l'evolució del nostre país és extraordinàriament favorable amb el govern de la coalició, amb el lideratge del president Sánchez. Cada dada que surt sobre la nostra realitat és millor", ha assegurat l'expresident espanyol que ha enumerat xifres com l'increment de persones ocupades, la capacitat de reduir desigualtats o el pes d'Espanya en la política exterior, "una posició internacional sòlida com mai".

Lleialtat

En la seva conferència sobre l'Agenda progressista a Europa i Amèrica Llatina, Zapatero ha deixat lliscar avisos directes dirigits a la situació espanyola i al PSOE en el sentit que en moments de crisi com l'actual l'important és sempre tenir "un rumb clar com a país, com a partit i com a projecte polític". Ha subratllat que aquest rumb "se sedimenta en la lleialtat, en la confiança que un projecte polític transcendeix les persones i els moments històrics" i ha advertit que el partit socialista pertany a la gent i es basa en "idees ben ancorades i avançades, en favor de la resolució política dels conflictes, de la comprensió de la diversitat". "Ser socialista és abraçar la diversitat de qui pensa diferent, qui té un altre color de pell i parla una altra llengua", ha reblat.

L'expresident ha ironitzat sobre la petició del líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, a Sánchez perquè deixi de fer el ridícul, i s'ha limitat a replicar referint-se irònicament al reconeixement que el líder popular ha dedicat a Carles Puigdemont. "Quan vam veure això de Puigdemont, potser no mereix cap comentari més...", ha reblat.

L'expresident socialista ha intervingut darrere de Salvador Illa, al qual s'ha desfet en elogis —"la revelació política dels darrers anys a Espanya, i per descomptat a Catalunya. Serà el polític més important per a Catalunya i Espanya la propera dècada", ha assegurat—. De la seva banda, el primer secretari del PSC ha agraït a Zapatero la seva feina al govern, la "relació especial amb Catalunya", la lleialtat, "quan el vent deixa de bufar, s'ha de remar. I has estat un remer d'honor", ha assegurat.

El perill de la por

El primer secretari del PSC, que s'ha encarregat d'obrir l'acte, ha explicat que s'està vivint un canvi d'era, i que sempre que hi ha canvi "apareix el sentiment de por". Ha alertat que "la por és una arma política molt poderosa, però també molt perillosa", i que "quan s'uneix a la nació, redobla la seva perillositat com a agent de mobilització".

Tot i no referir-se en cap moment a les negociacions amb l'independentisme o la llei d'amnistia, sí que s'ha referit directament a les crides de la dreta i la ultradreta espanyola sobre el trencament d'Espanya o que "Catalunya està en perill" i ha alertat contra "aquest sentiment tan poderós i tan perillós". "I usat en mans de la ultradreta és encara pitjor", ha assegurat recordant les situacions que s'han viscut a Argentina i a Polònia i que el 23 de juliol, a les eleccions generals, es va aturar a Espanya.

No mirar les eleccions de demà passat

Davant d'això, ha apel·lat a la confiança en els canvis, la confiança "en les institucions i en la política en majúscules, entesa com un servei públic i amb una mirada generosa, que no ingènua, i a llarg termini". "N'hi ha que només pensen en l'elecció de demà passat i hi ha decisions que s'han de fer, no pensant en les eleccions de demà o el mes que ve, sinó pensant en diverses generacions. I tenim oportunitats. I, per això és moment de molt ofici polític", ha advertit.

Bolaños no ha intervingut a l'acte i s'ha limitat a seguir les intervencions d'obertura des de la primera fila, mentre que Albares ha protagonitzat una de les conferències, que ha començat recordant que està negociant l'impuls de l'oficialitat del català a Europa.

Durant les respectives intervencions, tant Zapatero com Albares han retret al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, el tracte que has dispensat al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. L’expresident ha retret que faia molt de temps que cap país s’atrevia una “falta de respecte” com aquesta amb el secretari general de les Nacions Unides. De la seva banda, el ministre d'Exteriors ha advertit que hi ha països que no veuen amb mals ulls l'afebliment de les Nacions Unides.

Espanya dobla l'ajuda a Palestina

Albares ha diagnosticat que a Orient Mitjà s'està assistint a una "situació extrema" i ha subratllat la importància que haurà de tenir la reunió ministerial de la UE que s'ha de celebrar a Barcelona el 27 de novembre i que ha de servir per impulsar la conferència de pau que propugna Pedro Sánchez. Pel que fa les ajudes en cooperació que Espanya dirigeix a Palestina, ha assegurat que no només ha augmentat en 4 milions fins arribar als 21 milions, sinó que a més en breu s'anunciarà la voluntat de doblar aquesta aportació.