La convenció nacional del PP a Barcelona ha derivat en un aquelarre al Govern i, especialment, del president Carles Puigdemont. “Mentre tots els presidents estaven reunits, on era Puigdemont? Reunit amb la CUP. Puigdemont només vol allò que és impossible. Quan només vols això, un s’acaba convertint en un fanàtic d’allò que està prohibit”, ha dit el coordinador general del PP, Xavier Garcia Albiol, durant la seva intervenció.

Davant més d’un centenar de compromissaris d’arreu de l’Estat, Albiol ha insistit en la idea del desgavell del Govern. “El que passa al Parlament és una estafa a tots els catalans; tenim 72 diputats independentistes que han renunciat a solucionar els problemes dels catalans”, ha afirmat i encara ha assegurat que sent “vergonya” davant aquesta situació.

El popular també ha pronosticat el fracàs de les negociacions dels pressupostos i de l’operació referèndum: “És un esperpent polític i, si es confirmen els presagis, en sis anys haurem fet quatre eleccions autonòmiques. És evident que quan un país està constantment en campanya, el país no pot funcionar. Si el tema no fos tan seriós, podríem pensar que, tot plegat, és una broma”.

Xoc de legitimitats

En la mateixa línia, l’encara presidenta del PPC, Alícia Sànchez Camacho, ha carregat contra el Govern jugant amb dos elements: la Conferència de Presidents i la Conferència del Govern a Brussel·les.

A banda de retreure al President que posa “permanentment en conflicte els catalans”, Camacho ha acusat Puigdemont de no tenir el valor suficient d’explicar a la cimera de presidents què reclama pels catalans i, en canvi, anar a Brussel·les a parlar del procés.  

Tant Camacho com Albiol han pronosticat la desfeta del projecte independentista. Una idea que ha agafat el vicesecretari d’Organització del PP, Fernando Martínez Maillo, que, en clau catalana, ha reiterat que el Govern trobarà al PP “En la moderació, amb la mà estesa” però ha remarcat que, el que no els poden demanar, “és renunciar a la unitat d’Espanya i a la igualtat de tots els espanyols; això és sagrat”.

Corrupció

Més enllà de l’afer català, Maillo ha insistit que el PP sortirà reforçat del congrés que se celebrarà al mes de febrer i ha tret pit de les més de 4.000 esmenes que han presentat els compromissaris a les ponències que han de marcar el full de ruta del partit per als propers anys.

Però, probablement, la apreciació més significativa ha estat entorn l’incòmode tema de la corrupció. Maillo ha assegurat que els ha fet mal però que n’han après la lliçó: “Una de les coses q més mal ens ha fet és la corrupció. Admetem totes les crítiques però no lliçons de ningú. El que hem d’evitar és tenir gent que s’aprofiti de les sigles del partit per al seu profit. A partir d’ara, no admetrem que es taquin les sigles del PP”, ha exclamat seguit d’un sorollós aplaudiment.

A la fila zero, seguien les intervencions la plana major del PP de Catalunya, el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i la ministra Dolors Montserrat, entre d’altres.