Un any després de la sentència del procés i de l'onada de Tsunami Democràtic contra les condemnes hi ha 13 casos investigats de violència policial durant les protestes i 19 agents, dels Mossos d'Esquadra i el CNP, imputats.

Entre les víctimes n'hi ha dues amb pèrdua de visió ocular a causa de l'impacte d'una pilota de goma o un projectil de foam. Un d'ells va rebre l'impacte en la protesta de l'aeroport de Barcelona.

“Durant les mobilitzacions de l’any passat vam realitzar 204 atencions telefòniques, per mail i presencials, que es van fer en el marc del dispositiu Som Defensores en el qual participava Irídia juntament amb altres entitats”, explica Sònia Olivella, directora de litigi d’Irídia.

Al marge dels danys físics els advocats remarquen que hi va haver un "alt nivell d'humiliació i vexacions i voluntat de ferir psicològicament" per part dels policies que van actuar.

Del total de 13 casos, 8 afecten a periodistes. I en aquests casos hi ha un total de 16 mossos i 7 agents del CNP. En la majoria, les imatges han estat clau per identificar els policies, però n'hi ha dos que estan pendents de poder localitzar l'agent de les lesions.

Els advocats d'Irídia que porten aquests casos denuncien la vulneració de drets per les agressions als periodistes, pel llançament de pilotes de goma, no autoritzades pel Parlament de Catalunya, pels cops de porra al cap antireglamentaris i per les humiliacions i vexacions.

Els casos més greus

Hi ha sis casos en els quals l’agressió va ser per un impacte de projectil de foam o de goma, 3 casos en què es va realitzar un cop amb el bastó policial en trajectòria vertical al cap o en situacions en què la persona no tenia capacitat de mobilitat, 1 cas en què va patir una agressió d’una furgoneta i 5 casos que van patir cops de bastó policial amb amenaces i atemptat contra la integritat moral. 

Entre els casos que estan en investigació hi ha l'agressió a l'aeroport, la primera acció de Tsunami Democràtic. Les imatges mostren com un agent dels Mossos colpeja amb la porra una persona que cau a terra i els cops continuen. El mateix dia, i també a l'aeroport, es produeix la lesió en un ull a un altre dels manifestants. En aquest cas hi ha imatges i, de fet, són la prova clau perquè s'ha pogut identificar el policia espanyol que va llançar la pilota de goma.

Un altre dels casos greus és l'agressió dins un supermercat de la Diagonal on diverses persones es van resguardar dels aldarulls i les càrregues el 15 d'octubre. S'investiga un antiavalot que va donar una puntada de peu i diversos cops amb la porra a un noi. El va colpejar a les costelles i al cap, a banda de les amenaces i comentaris intimidatoris que va fer durant l'agressió. 

El 28 d'octubre hi va haver una nova lesió ocular al carrer Trafalgar. Aquí encara no s'ha pogut determinar si va ser a causa d'una pilota de goma o de foam, cosa que aclariria si va ser un agent del CNP o un de Mossos l'autor de la lesió.

Els advocats denuncien que l'actuació policial postsentència va provocar lesions molt greus i va fer accions antireglamentàries, com disparar bales de foam al cap. 

"Et pegarem com no ho hem fet mai"

Hi ha també la investigació que afecta un menor a qui la policia va interceptar en una cafeteria i va torçar el braç mentre li deia "et pegarem com mai ho hem fet".

En alguns dels casos les víctimes descriuren un quadre d'estrés agut. L'equip psicosocial que ha atès les víctimes remarca que aquestes agressions psicològiques, al marge de les seqüeles que generen, són un impacte difícil de demostrar jurídicament.

L'ús de pilotes de goma

Una de les qüestions en les quals Irídia posa més enfasi sobre les protestes de l’any passat, i que s’ha tornat a denunciar avui, és la forma reiterada en l’ús conjunt que es va fer de les bales de goma.

“Nosaltres entenem que aquest dispositiu el coordinava Mossos d’Esquadra i aquí les bales de goma estan prohibides perquè així ho va decidir la societat catalana, però malgrat això aquelles setmanes es van utilitzar bales de goma quan no s’hauria d’haver fet”, comenta l'advocada Anaïs Franquesa, que també denuncia una mala utilització dels projectils de foam, que en moltes ocasions van generar lesions molt greus en zones sensibles com l’ull o el cap.