L'advocat de la consellera Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha explicat la situació de Catalunya a l'Estat espanyol, en una entrevista a la televisió russa RT, recordant que "en els darrers 100 anys, nou dels onze presidents catalans han estat empresonats, exiliats o executats", en al·lusió en aquest darrer cas al president Lluís Companys. "Això mostra com Espanya es comporta amb Catalunya", ha afegit.

Anwar ho ha comparat amb el Regne Unit, on "es va poder celebrar un referèndum a Escòcia". Ha volgut fer un símil sobre què significaria que per a això la primer ministre escocesa, Nicola Sturgeon, fos empresonada per tirar endavant el referèndum i la policia metropolitana carregués contra el votants, i mig govern finalment acabés a la presó i l'altra meitat a l'exili.

Anwar ha demanat que l'Estat espanyol deixi d'actuar com un règim franquista. "Ha encès focs que ja no es poden extingir", ha dit. "Ara ja es tracta de veure quan Catalunya serà lliure, no hi ha cap altra solució. La gent ha sortit al carrer i els espanyols no poden empresonar milions de catalans", ha apuntat.

També s'ha queixat sobre el silenci de la UE davant d'aquesta situació injusta.

La televisió russa ha sobreimprès en la pantalla que s'havia posat en contacte amb l'ambaixada espanyola a Londres, amb el ministeri de l'Interior espanyol i amb el Consell Europeu per si volien replicar, però que no ho havien fet abans d'emetre el programa.