Aamer Anwar, l'advocat de Clara Ponsatí i un dels lletrats més rellevants d'Escòcia, ha denunciat al diari britànic The Times que ell també ha estat espiat per Espanya, amb el programa Pegasus que només es ven a governs per perseguir la gran delinqüència. Segons assenyala el rotatiu,  "el telèfon d'Anwar va ser piratejat pel govern espanyol mentre representava la política catalana exiliada". Ni Anwar ni Ponsatí apareixien a la llista inicial de 65 persones relacionades amb Catalunya espiades amb aquest programa, però segons The Times l'advocat sosté que els van hackejar quan Ponsatí feia classes a la Universitat de Saint Andrew i la Justícia espanyola volia extradir-laAfegeix que tant l'advocat com el seu equip eren conscients que se'ls espiava i que això els va obligar a "usar un programa encriptat per comunicar-se".

The Times
The Times

"He estat víctima d'un hackeig espanyol", diu l'advocat escocès de la rebel catalana", titula 'The Times'

En el cas de confirmar-se aquest espionatge a un lletrat britànic davant un judici al Tribunal d'Escòcia, podria comportar un conflicte diplomàtic perquè seria un cas d'ingerència de l'Estat espanyol en la Justícia escocesa. La diputada de l'SNP Joanna Cherry ha indicat en aquest sentit que es tracta d'una "violació del principi de privilegi legal i indigna d'una democràcia dins l'Estat de Dret".

Tot apunta que l'advocat no era espiat només al telèfon sinó també per altres vies, que incloïen el correu electrònic. Anwar ha explicat què notaven. "Érem molt conscients que les trucades es penjaven a meitat d'una frase, el correu electrònic també quedava penjat i els missatges arribaven amb 24 hores de retard. En el moment més àlgid, va arribar a ser desesperant, i no es podia mantenir cap conversa", assenyala Anwar. També explica que de vegades va utilitzar el telèfon mòbil del seu fill de 12 anys per parlar amb Ponsatí, per tal que no l'escoltessin espies espanyols, com una mesura de prudència.

The Times recorda que a la llista inicial dels catalans espiats hi apareix Pol Cruz, "que va treballar per a Ponsatí quan va ser escollida eurodiputada, i el juliol del 2020 tenia l'ordinador infectat amb el programa espia". "L'anàlisi de Citizen Lab també apunta que tots els eurodiputats catalans que van donar suport a la independència van ser atacats amb Pegasus, directament o de forma relacional", afegeix el diari.

Anwar explica que s'ha vist obligat a canviar el seu telèfon diverses vegades perquè els problemes "han persistit". "Recordo una vegada que vaig comprar un iPad a la meva filla. El vaig engegar i el vaif restaurar des del meu perfil, i després d'alguns minuts l'aparell es va tornar boig, feia sorolls estranys. El vaig portar a Apple, i em van dir que mai havien vist res igual", detalla.