L’advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha reclamat als dirigents independentistes “no reconèixer la legitimitat d’Espanya” perquè “ha actuat il·legalment”. El lletrat escocès creu que els partits sobiranistes han d’actuar per tenir una “estratègia” per aconseguir la independència que no passi per “esperar” que s'acabi el procés judicial contra l’1-O.

En l’acte de presentació del llibre La batalla de l’exili del periodista Josep Casulleras al Teatre Poliorama de Barcelona, Anwar ha reclamat a les forces independentistes que actuïn “ara” fent servir “la força de la gent” i sense centrar-se en el suport de la comunitat internacional. A més, ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de ser “franquista” i “de dretes” quan aborda el conflicte català.

Segons l’advocat de la consellera d’Ensenyament, “el temps no juga a favor” de l’independentisme, ja que el judici comença al gener i els líders processats rebran sentències de presó. A més, creu que l’Estat espanyol està intentant usar l’estratègia del divideix i venceràs contra els partits independentistes, que “no han de caure en la trampa”. Anwar creu que, després de l’actuació de l’Estat l’1-O i l’any següent, el dictador Francisco Franco “deu estar aplaudint a la tomba perquè tothom està seguint els seus passos”. 

També creu que Espanya “ha trencat la legalitat internacional”, cosa que durant l’acte també ha defensat la professora de drets humans Neus Torbisco, involucrada en la causa dels líders del procés al comitè de drets humans de l’ONU. Concretament, creu que la suspensió dels diputats processats per rebel·lió “és un acte completament il·legal a nivell internacional, i això és aplicable a Espanya”. Amb tot, ha lamentat que “no hi hagi hagut cap escàndol a nivell internacional” arran de la suspensió de Llarena. És per això que, segons Tobisco, “cal fer una campanya constant” internacional durant el judici. “Jo poso en dubte que la batalla internacional s’estigui guanyant en el nivell que s’hauria d’estar guanyant”, ha reblat. 

Anwar, Cuevillas, Tobisco ACN

Torbisco ha revelat que el comitè de drets humans de l’ONU ha demanat a la defensa dels líders del procés una traducció jurada de la interlocutòria “perquè no es creien que pogués ser cert que el senyor Llarena digui que la violència de l’1-O és atribuïble directament als Jordis i als governants d’aquest país”. Segons ella, això implica atribuir una “culpa col·lectiva”, cosa “inexistent en qualsevol dret penal liberal”. 

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, també ha intervingut per destacar la importància del judici i del procés judicial en general. “És una de les causes de més importància de la nostra generació”, ha dit, i ha aventurat que també ho podria ser de les dues o tres generacions vinents. Cuevillas ha afirmat que “per trobar una cosa semblant” s’ha de retrocedir a l’afer Dreyfus, de fa més d’un segle a França, o al cas Mandela, a Sud-àfrica. 

jaume Alonso Cuevillas ACN

Cuevillas també ha pronosticat que el judici s’acabarà abans de les eleccions municipals del maig, i ha ironitzat que “la separació de poders” ho “imposa”. Segons ell, dependrà del calendari electoral saber quan arribarà la sentència, que es podria fer pública al setembre o l'octubre vinent. Després, sempre segons l’advocat, el Tribunal Constitucional trigarà entre 3 i 5 anys a resoldre els recursos interposats pels líders independentistes; fins que això no passi, no es podrà anar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Tot plegat es podria allargar 8 anys, ha dit. Cuevillas, però, té la confiança que “la sentència d’Estrasburg no servirà per res” perquè Catalunya ja serà independent.