Un jutge de Barcelona ha anul·lat la sanció que la Divisió d'Assumptes Interns (DAI) va imposar al mosso d'esquadra que va cridar "la república no existeix, idiota" a un membre del cos d'Agents Rurals en les protestes independentistes contra la reunió del Consell de Ministres a Barcelona el 2018.

En la sentència, segons informa Efe, el titular del jutjat contenciós administratiu número 6 de Barcelona estima el recurs de l'agent antidisturbis dels Mossos d'Esquadra i anul·la la sanció per una falta lleu —que implica una suspensió de feina i sou de fins a quinze dies— que li va imposar la direcció general de la Policia, de la conselleria d'Interior, a instàncies de la DAI.

"Sense intenció ofensiva"

En la seva sentència, que es pot recórrer, el jutge conclou que el mosso va proferir aquesta frase en un context de "gran tensió" i quan estava discutint amb un membre dels Agents Rurals de la Generalitat que li recriminava el dispositiu policial, i subratlla a més que el terme "idiota" s'utilitza habitualment de forma col·loquial "sense cap intenció ofensiva", per la qual cosa no aprecia voluntat de "menysprear, insultar o ofendre".

Què va passar?

Els fets van ocórrer la tarda del 21 de desembre del 2018 quan el mosso, representat per l'advocat José María Fuster-Fabra, dels serveis jurídics del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), estava intentant dispersar amb diversos companys grups d'independentistes que protestaven a la zona de Pla de Palau contra la reunió a Barcelona del Consell de Ministres. El mosso va intentar que l'agent rural que es manifestava al costat d'un grup d'independentistes col·laborés amb ell, a causa de la seva condició de funcionari, perquè altres concentrats respectessin el cordó de seguretat que intentaven establir els Mossos d'Esquadra.

En un vídeo que es va fer viral es va observar i va sentir com l'agent rural va al·legar que estaven "construint la República", i el mosso li va respondre: "Doncs defensa'm a mi i no a aquests fills de puta". L'agent rural va replicar: "Jo defenso la república", i el mosso va resoldre: "Quina república ni què collons...la república no existeix, idiota".

Segons el jutge, l'expressió "fills de puta" dita per l'agent és una expressió "genèrica", no dirigida a ningú en concret, per la qual cosa, igual que la frase "la república no existeix" no pot ser "mereixedora de retret" perquè no va pretendre injuriar ningú.

Malgrat que el jutge reconeix que els funcionaris tenen l'obligació de dirigir-se als ciutadans de forma respectuosa, en aquest sentit precisa que el terme "idiota" el va proferir a un funcionari que no pot tenir la "consideració de ciutadà 'comú'", ja que portava l'uniforme d'un agent rural.

A més, sosté que quan l'antidisturbis va dir la paraula "idiota" es trobava en un moment de "tensió", per les protestes i perquè a més els fets van ocórrer a les 17.00 hores i portava en servei des de les 05.00 hores.

La tensió, un argument clau

Per aquest motiu, el jutge considera que "és més que raonable que l'esgotament i la tensió acumulada en la jornada laboral poguessin comportar aquesta situació, que ha de considerar-se fruit d'una excitació o contrarietat passatgera i puntual conseqüència de la tensió viscuda en aquests moments".

"L'expressió va ser proferida per l'agent després d'una tensa conversa en una situació en la qual se li estava recriminant la seva actuació policial i sent que tenia coneixement dels greus disturbis que s'estaven produint en aquella zona en aquell moment. No es va produir de forma aïllada o sense un context previ", subratlla la sentència.
 

Imatge principal: Mossos d'Esquadra / ACN