Mateixes respostes que Santos Cerdán. L’empresari Joseba Antxon Alonso, administrador únic de Servinabar (l’empresa situada a l’epicentre de la presumpta trama de corrupció que hauria ordit Santos Cerdán), ha negat davant del jutge del Tribunal Suprem que pagués comissions il·legals a canvi d’obres públiques i que el document privat que va signar Cerdán per adquirir el 45% de les accions de la companyia tingui valor jurídic, segons indiquen fonts jurídiques a ElNacional.cat. És un relat calcat al que va expressar l’exsecretari d’Organització del PSOE fa exactament una setmana. El document el van signar el 2015, en un moment que el dirigent socialista va plantejar-se abandonar la política, però s’ho va acabar repensant: Cerdán va estripar la seva còpia del document, però Antxon va guardar-la en un traster on té documents de vint anys, que és on el va trobar la Guàrdia Civil. D’altra banda, ha reconegut que va donar 4.500 euros a Fiadelso, la fundació de José Luis Ábalos: va ser una donació “aïllada” que “desgrava fiscalment”, igual que Servinabar fa donacions a moltes fundacions per “compromís social”. Abans ha declarat Fernando Merino, exdirectiu d’Acciona a Navarra, que també ha negat haver pagat comissions il·legals. El jutge els ha imposat la compareixença quinzenal en seu judicial i la prohibició de sortir d’Espanya.
👤 Qui és Antxon Alonso, l’empresari clau en la trama Cerdán que declara aquest dilluns al Suprem
👤 Qui són els cinc empresaris imputats ara pel cas Santos Cerdán
📝 Tres empresaris investigats en la trama Cerdán neguen haver pagat comissions i queden en llibertat
El passat 10 de juny, la Guàrdia Civil va escorcollar la casa d’Antxon Alonso i va trobar un contracte privat de compravenda en el qual constava que Santos Cerdán adquiriria el 45% de Servinabar (unes 1.350 participacions) per 6.000 euros. Igual que va fer Santos Cerdán davant del jutge, Alonso ha negat que el document tingui validesa jurídica i ho ha emmarcat en un moment en el qual Cerdán va plantejar-se abandonar la política després dels mals resultats del Partit Socialista de Navarra el 2015 al parlament autonòmic (va perdre 6.000 vots i va passar de ser la segona força a ser la cinquena). “Jo li comento que estic amb el projecte de la Mina i que és una oportunitat”, ha indicat. “Ell s’ho va plantejar i es va fer un esborrany d’escriptura que estableix les condicions de futur si va endavant”, ha afegit. Ara bé, Cerdán es va acabar tirant enrere després de parlar amb la seva dona, que li va demanar que continués en política i el document no es va arribar a materialitzar. “No vam anar al notari, ell no em va pagar 6.000 euros i, per tant, no va continuar”, ha reblat Alonso. Posteriorment, tampoc: “Sempre he estat soci únic i administrador únic”, ha deixat clar.
Les explicacions han sigut les mateixes que en les últimes setmanes. Primer, en un comunicat, Antxon Alonso va replicar que Santos Cerdán “no ha estat mai, ni és soci de Servinabar 2000” i que “no existeix cap escriptura en la qual hagi adquirit participacions socials de l’empresa”. Així mateix, l’advocat de Cerdán va respondre que no es tracta d’una escriptura, sinó d’un “mer contracte privat” que “no es va arribar a elevar a públic” i que “no va tenir ni ha tingut cap efecte jurídic”. Quan va declarar al Suprem, Cerdán va tornar a descartar que el document tingui validesa, va assegurar que no va arribar a fer el pagament per les participacions i va emmarcar-ho en un moment que va pensar “abandonar la política”.
El jutge no es creu la versió d’Antxon Alonso i Santos Cerdán: “No sembla una simple manifestació”
Tanmateix, les explicacions no han convençut el jutge Leopoldo Puente. “Els indicis no poden considerar-se desvirtuats com a resultat de la declaració prestada el dia d’avui”, esgrimeix a la interlocutòria en la qual acorda les mesures cautelars. “No impressiona el document privat com una simple manifestació, més o menys improvisada, de voluntat que després les parts se separessin transcorregut tot just un cap de setmana”, considera en relació amb el document firmat per ambdós. “En qualsevol cas, no s’explica tampoc fàcilment el motiu pel qual Antxon, bon amic de Santos, conservava el document privat, tants anys després, al seu propi domicili”, afegeix. Sobre el modus operandi de la trama, esgrimeix que Antxon Alonso “podria haver-se beneficiat, a canvi d’un preu, en col·laboració amb Santos Cerdán, Koldo García i José Luis Ábalos, de l’adjudicació d’obres en benefici dels interessos que promovia, fets que podrien considerar-se com a constitutius de delictes d’integració en organització criminal i de suborn actiu”.
Qui és Antxon Alonso?
Antxon Alonso és un empresari navarrès que va guanyar set concursos públics a Navarra amb una UTE amb Acciona i suposadament pagava a Santos Cerdán, José Luis Ábalos i Koldo García. És l’administrador únic i propietari de Servinabar 2000, una empresa amb seu a Pamplona fundada el 2015. Inicialment, la companyia estava orientada als serveis administratius i organització d’esdeveniments, però més endavant va reorientar-se cap a la construcció, l’edificació i la prevenció de riscos laborals, especialitzant-se en obres públiques. A més, el 2015 ell i Koldo García van fundar una cooperativa dedicada a la gestió immobiliària i van mantenir un compte bancari conjunt fins al 2020. A més, al sumari del cas consta que Servinabar va transferir 3.000 euros a Koldo García i a la seva dona, Patricia Úriz.
Tres empresaris investigats van negar haver pagat comissions i queden en llibertat
El magistrat investiga diversos empresaris des del mateix moment que va posar el focus en Santos Cerdán perquè va considerar que “haurien pogut intervenir en la indeguda adjudicació” d’obres públiques a favor de les seves empreses. I el divendres passat van declarar els primers: José Ruz, vinculat a Llevantina Enginyeria i Construcció (LIC), i els germans Antonio i Daniel Fernández Menéndez, d’Obres Públiques i Regadius (OPR). Tots tres van negar haver pagat comissions en tres interrogatoris que es van centrar en els missatges de WhatsApp entre ells i Koldo García i en els quals no se’ls va preguntar per Santos Cerdán. El jutge va imposar-los que compareguin quinzenalment en seu judicial i a Ruz li va sumar la prohibició de sortir del país (una petició de la Fiscalia Anticorrupció a la qual es va sumar l’acusació popular).