El periodista Antonio Baños ha comparat el nou alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, amb el funest rei Felip V, i l'ha presentat amb un retrat cap per avall com la pintura que hi ha del Borbó a Xàtiva (La Costera). "Barcelona no té rei, ni vol els seus lacais", ha indicat Baños amb rotunditat.

Aquesta és la imatge de Felip V al museu de belles arts de Xàtiva, que està en aquesta posició perquè el monarca va calar foc a la localitat. Per això també els habitants de Xàtiva es diuen socarrats:

Felip V cap per avall Xàtiva Museu
Felip V cap per avall Xàtiva Museu

Collboni ha aconseguit desplaçar de l'alcaldia el guanyador de les eleccions, Xavier Trias, després d'un pacte entre el PSC, els comuns i el PP, que han donat el seu suport a la investidura del dirigent socialista. La inclusió dels comuns i del PP en un mateix acord semblava molt difícil, i més en precampanya, però els comuns han facilitat les coses retirant la seva candidatura a l'alcaldia, apostant per la de Collboni, i a més renunciant a seguir al govern municipal. Amb això han facilitat que el PP donés llavors als socialistes l'alcaldia de Barcelona. El pacte triangular havia prosperat.

La retirada de Jaume Asens

 

El pacte entre el socialista Jaume Collboni, la fins ara alcaldessa Ada Colau i el popular Daniel Sirera s'ha produït un dia després que el fins llavors cap de llista d'En Comú Podem, Jaume Asens, anunciés que es retirava de la política institucional i informava que no concorreria a les eleccions. Es desconeix si Asens coneixia la maniobra amb el PP a Barcelona, però el cas és que la seva renúncia es va produir menys de 24 hores abans.

A l'Ajuntament, el nou alcalde Collboni governarà la ciutat amb 10 regidors, la xifra més baixa que ha tingut mai un batlle de Barcelona. "Amb 10 regidors és del tot impossible governar la ciutat de Barcelona", ha reconegut la mateixa Colau. Quan l'exalcaldessa ha assegurat que no havia participat en cap pacte, el Saló de Cent s'ha omplert de protestes.

Barcelona, dotze anys després, torna a estar governada pel PSC amb el suport del PP, partit que ara naturalment passarà a ser demonitzat pels socialistes en la campanya de les eleccions generals.