L’antiga casa-caserna de la Guàrdia Civil de Vilafranca del Penedès o la de Sant Joan de les Abadesses formen part del catàleg de propietats que el Ministeri de l’Interior té a la venda a través del portal de la Gerència d’infraestructures i Equipaments de la Seguretat de l’Estat. Fa anys que el ministeri intenta, sense èxit, vendre aquestes instal·lacions. Totes tres estan a la venda al portal que inclou un total de 25 immobles en desús tant de la Guàrdia Civil com del Cos Nacional de la Policia d'arreu de l'Estat espanyol. Entre els immobles destaca, per la seva singularitat, el castell de Maqueda, a Toledo.

Aquest portal immobiliari del Ministeri de l’Interior del ministeri de l’Interior va ser creat en època de José María Aznar per tal de vendre instal·lacions o solars en desús i invertir els ingressos en la construcció de nous equipaments. Primer es posen a subhasta, i si queda deserta, surten a la venda.

L'antiga caserna de Vilafranca del Penedès

A Catalunya hi ha a la venda tres cases-caserna de la Guàrdia Civil des de fa almenys set anys i són les que es venen al preu més alt. Per 496.154 euros es poden adquirir conjunts d’edificis que integren les antigues dependències del cos policial a Vilafranca del Penedès, en desús des del 2010. Els edificis, en molt mal estat, han sortit a subhasta en diverses ocasions en els darrers anys, però mai s’ha presentat cap oferta. L’ajuntament de la localitat va intentar, sense èxit, que el Ministeri de l’Interior cedís la caserna. Fins i tot va recórrer a la via judicial, ja que els terrenys van ser cedits pel consistori l’any 1968, però el 2017 un tribunal contenciós administratiu es va pronunciar en contra.

cuartel Guardia Civil Vilafranca del Penedes en venta Ministerio del InteriorInstal·lacions abandonades de l'antiga casa-caserna de la Guàrdia a Vilafranca del Penedès tancades el 2010 / Ministeri de l'Interior 

També està a la venda per 497.000 euros l’antiga casa-caserna de Sant Joan de les Abadesses, un edifici relativament modern de quatre plantes, així com la de Sant Quintí de Mediona, aquesta per 280.000 euros. En diverses ocasions han sortit a subhasta, que s'han declarat desertes.

En total, a tot l'Estat, hi ha a la venda 11 casernes de la Guàrdia Civil, dues comissaries del Cos Nacional de la Policia, deu solars i el castell de Maqueda, a Toledo.

Castillo de Maqueda Toledo cartel de la Guardia Civil Ministerio del InteriorEl castell de Maqueda, acollia una caserna de la Guàrdia Civil / Ministeri de l'Interior

El Castell de Maqueda

El castell de Maqueda, també conegut com a Castell de la Vela, surt a subhasta el setembre que ve i el preu de sortida és de 5 milions d’euros. Declarat monument històric artístic el 1931, ja va sortir a subhasta fa uns anys per 9,5 milions d’euros. El seu valor de mercat s’ha reduït gairebé a la meitat des que es va posar a la venda l’any 2014. Va acollir una caserna de la Guàrdia Civil i es va arribar a construir la seu del Museu de la Guàrdia Civil, amb una inversió de 5 milions d’euros, tot i que el projecte mai es va acabar. Ara resta abandonat.

 

Imatge principal, l'antiga caserna de la Guàrdia Civil a sant Joan de les Abadesses, a la venda per prop de 500.000 euros / Ministeri de l’Interior