L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha començat a investigar el contracte del Departament de Salut amb Ferroser, filial de Ferrovial, per fer el seguiment de casos de Covid, per possible “destinació il·legal de fons públics”. La denúncia assenyala que l'empresa va ser “contractada amb un pressupost de més de 17 milions d'euros”, amb personal “no qualificat i sense experiència mèdica”, i sostenia que el gestor és Roger Junqueras, germà del líder d’ERC, Oriol Junqueras. A partir d'això, considerava la consellera de Salut, Alba Vergés, culpable d'atorgar de forma “directa i sense concurs públic” aquests contractes. Ho ha avançat el Diari de Girona i fonts d'Antifrau ho han confirmat a ElNacional.cat.

Qui va interposar la denúncia a principis de desembre cap a la conselleria que encapçala Alba Vergés va ser el propietari d'un establiment de restauració de Girona després d'observar possibles irregularitats. Després d’un estudi de versemblança dels fets denunciats, ara s’inicia la investigació.

alba vergés salut covid mascarilla - acn

En la notificació d'Antifrau de l'inici de les actuacions d'investigació, s'indica que “dels fets denunciats i de la seva anàlisi s'ha pogut deduir un possible cas concret d'ús o destinació il·legal de fons públics o qualsevol altre aprofitament irregular derivat de conductes que comportin conflictes d'interessos o l'ús en benefici privat d'informacions derivades de les funcions pròpies del personal al servei del sector públic”.

Tot i això, des d'Antifrau també es deixa clar que l'inici de la investigació dels fets denunciats “no els prejutja ni implica cap posicionament inicial de l'Oficina Antifrau al respecte”.

El procediment ha passat per una primera fase d'avaluació prèvia de versemblança i ara s'ha iniciat la fase d'investigació. Si durant la investigació es detecten indicis penals, Antifrau traspassarà el cas a la Fiscalia.

L'avís de Gimeno

El 9 de desembre, el director de l'Oficina Antifrau, Miquel Àngel Gimeno, criticava que la major part de les contractacions fetes pel Govern durant la pandèmia de la Covid-19 han recaigut en grans corporacions. "Ens ho hem de mirar, perquè aquí està passant alguna cosa", va declarar en roda de premsa virtual.

I sobre Ferrovial, va reconèixer que en aquest cas l'empresa no era especialista en el rastreig de contactes de Covid, tasca per a la qual se la va contractar. "S'han limitat a gestionar captant persones sense formació i fent-los formació, però no tenien una tècnica especial sobre un tema determinat", ha explicat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat