Desenes de manifestants antifeixistes, convocats per diferents organitzacions de l'esquerra independentista i els CDR, s'han concentrat aquest dissabte als voltants de plaça Espanya per protestar contra un acte de Vox que s'ha celebrat a l'avinguda Maria Cristina. Els antifeixistes han format ràpidament barricades amb tanques d'obra al mig del carrer Tarragona i han arribat a encendre una gran foguera.

Els manifestants han agafat blocs de formigó i els han trencat per tal de fer pedres, les quals han llançat contra el cordó dels Mossos, que tapava l'entrada a la plaça Espanya. També han llançat ous i un coet pirotècnic. Tot plegat ha comportat la detenció d'almenys sis manifestants

Sense que es produís cap càrrega per part dels Mossos, tot i les advertències, els manifestants han tombat per un carrer lateral per intentar esquivar el cordó. Al seu pas cridaven consignes com "despierta vecino, hay nazis en tu puerta" o "ràbia, ràbia, ràbia, ràbia, ràbia"...

La manifestació s'ha traslladat al carrer Consell de Cent i allà els antifeixistes s'han trobat amb una carpa informativa d'Òmnium Cultural. Els membres de l'entitat han demanat als manifestants que paressin, però tot seguit els Mossos han aparegut i s'ha repetit un escenari similar: pedres i tanques contra el cos policial.

Després d'aquest episodi, han tornat al carrer Tarragona i han encès una foguera. En aquest moment, els Mossos han avisat els manifestants i han començat a córrer darrere els antifeixistes que s'han separat. Aquests darrers fets han ocorregut cap a les 12.30 hores i des d'aleshores els antifeixistes s'han dispersat.

Alguns grups de concentrats han marxat pel carrer Aragó, fins on ha avançat la llarga desena de furgons policials que els han fet retrocedir, i altres grups han pujat recte fins a la plaça dels Països Catalans, on almenys hi ha hagut dues detencions. Segons Arran, organització juvenil de l'esquerra independentista, les detencions les han fet agents vestits de paisà. 

ELNACIONAL detencions mani vox pl paisos catalans marc gonzalez

Marc González

Minuts després de la dispersió de la concentració antifeixista, els crits del líder de Vox, Santiago Abascal, se sentien per tot el carrer Tarragona, gràcies a l'ajuda del vent i al desallotjament ràpid i eficaç efectuat per desenes d'agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra que han buidat els carrers.

Total de detencions i atesos

Acabades les protestes, els Mossos d'Esquadra han confirmat un total de sis detencions, mentre que la Guàrdia Urbana n'ha fet una. Pel que fa als ferits, els Serveis d'Emergències han informat que han atès cinc persones, quatre d’elles lleus al mateix lloc dels fets i l'altra en estat menys greu, que ha requerit trasllat a l’Hospital Clínic.