Els tres estudiants antifeixistes de la UAB acusats d'estripar una bandera espanyola de Societat Civil Catalana (SCC) i increpar un grup de joves de l'entitat han negat els fets i han denunciat que són víctimes d'una "persecució ideològica contra l'independentisme, l'antifeixisme i el moviment estudiantil". Ho han dit un cop ha finalitzat el judici que s'ha celebrat aquest dimarts als Jutjats de Sabadell i que ha quedat vist per sentència.

Per la seva banda, joves de l'entitat espanyolista que han declarat com a testimonis, han assegurat que van sentir-se "coaccionats" i que els van titllar de "feixistes" i "nazis". En la vista també han comparegut els responsables de seguretat de la universitat que tot i que han situat els acusats en el lloc dels fets, han considerat que no es va viure un clima de tensió i que no van sentir escridassades ni insults.

L'acusació ha relatat que alguns dels increpadors van despenjar una de les banderes espanyoles que hi havia a la carpa de SCC. Llavors, tres joves, van agafar-la i un d'ells va estripar-la amb "un cúter o element punxant". Els testimonis, que en el seu dia no van denunciar els fets davant els Mossos d'Esquadra, han comparegut a petició de la Fiscalia i alguns ha expressat la seva voluntat de percebre una indemnització per danys. Mentre que alguns d'ells només han identificat un dels acusats com la persona que va estripar la bandera, un altre ha situat dos dels encausats en el lloc dels fets i un altre els ha apuntat a tots tres.

També han comparegut davant el jutge el director i el director adjunt de seguretat de la UAB, entre d'altres testimonis. Aquests, han situat els acusats en l'escenari dels fets, però han remarcat que no van veure que els joves del SEPC insultessin o increpessin els de SCC. En aquest sentit, tampoc han deixat clar que els tres joves estripessin la bandera. "Des d'on jo estava no vaig poder veure com es desenvolupava l'acció", ha indicat Manuel Roman, director de seguretat de la UAB, que ha admès que no va veure cap cúter ni navalla.

Els acusats neguen els fets

Els tres acusats han negat haver participat en els fets i fins hi tot han dit que no es trobaven a la plaça Cívica quan van tenir lloc. De fet, quan els han mostrat les imatges extretes de les càmeres de vigilància de la UAB, han estat incapaços de reconeixes. Els Mossos d'Esquadra que han testificat aquest dimarts, també han indicat que aquestes imatges no tenien "valor identificatori" i que si se'ls va identificar va ser a través del personal de seguretat del campus. També han explicat que dos d'ells tenien dues sancions administratives per talls a l'AP-7 durant jornades de vaga.

En sortir, els encausats han expressat la seva sorpresa pel fet que se'ls hagi preguntat per la seva pertinença al SEPC i per la seva posició ideològica. "La nostra defensa s'ha fonamental en què són uns actes que s'han agreujat, considerem que ens mereixem l'absolució perquè això és una persecució ideològica contra l'independentisme, l'antifeixisme i el moviment estudiantil", han valorat.

Els tres joves estan acusats de delictes d'ultratges a la bandera i coaccions amb agreujant d'odi. Tot i que inicialment la representant del ministeri fiscalia demanava tres anys de presó i 5.400 euros de multa a cada un, abans de finalitzar el judici ha posat sobre la taula la possibilitat que en cas que no s'accepti el delicte de coaccions, es valori un de violació del dret a reunió. En aquest cas, sol·licita una pena de dos anys i sis mesos de presó.