El primer pas ja s'ha fet amb l'aprovació del decret sobre el català i el següent serà aprovar la llei del Parlament. Però això pot no ser suficient davant les ingerències dels tribunals, segons Òmnium Cultural, que ha demanat al Govern tenir alternatives pensades per si aquestes iniciatives polítiques no són suficients per aturar el 25% del castellà a les aules. "Exigim un pla B, C i D en cas que les iniciatives polítiques que s'estan duent a terme no siguin suficients per fer front a les ingerències dels tribunals, i sobretot cal un pla molt clar per potenciar l'ús social del català i defensar l'escola". Així ho ha dit el president de l'entitat, Xavier Antich, en una atenció als mitjans el mateix dia que l'executiu de Pere Aragonès ha aprovat el decret llei sobre el català. 

Antich ha sentenciat que els atacs al català a l'escola són constants, i que per protegir-los cal ser "ambiciosos i molt exigents". És per això que ha assegurat que des de l'entitat no donen cap "xec en blanc" a ningú, i que estaran molt "amatents i vigilants" per assegurar que es compleixen tots els acords per garantir la protecció jurídica dels centres i desterrar els jutges de les escoles: "Avui no comença ni acaba res, demanem voluntat i compromís per supervisar el model d'escola. L'estratègia de l'estat per dividir la societat catalana continua, i la llengua continua en retrocés a molts fronts. Per això demanem ambició i garanties per supervisar que el català és la llengua vehicular a l'escola", ha manifestat el president d'Òmnium.

 

Des del convenciment que les iniciatives polítiques fetes fins ara tenen l'objectiu d'aturar la intromissió dels tribunals a l'escola, ha insistit que cal tenir pensat què fer si aquestes iniciatives no aturen el cop. Sobre el decret llei en concret presentat avui mateix, ha dit que l'han pogut llegir com també van llegir la proposició de llei del Parlament, i ha insistit que és un primer pas però que només serà operatiu en la mesura que garanteixi la vehicularitat del català.

L'executiu ha aprovat aquest dilluns en una reunió extraordinària el decret que ha de servir als centres educatius per donar resposta a la sentència, quan tot just falten hores perquè acabi el termini imposat pel tribunal per acatar la sentència, dimarts mateix. El decret subratlla, com va avançar ElNacional,  la "inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges" sobre l'ús de la llengua i deixa clar que és el departament d'Educació i, en darrera instància, el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, qui assumeix la responsabilitat del projecte lingüístic de cada centre.