El jutjat contenciós administratiu número 1 de Vitòria ha notificat aquest matí la sentència que resol la demanda interposada per la Delegació del govern espanyol a Vitòria que va donar lloc a suspendre un acte d'Anna Gabriel el 15 de setembre del 2017 a la mateixa ciutat.

En aquell moment la petició de suspensió de la Delegació del govern espanyol va ser atesa pel jutjat com a mesura cautelar, fet que va provocar suspendre l'acte mentre tenia lloc amb l'entrada de la Guàrdia Urbana de la ciutat. Per donar cobertura a aquesta suspensió es va formalitzar el procediment contenciós administratiu, en què figuraven com a actors l'Advocacia de l'Estat actuant en nom del govern espanyol i com a demandats l'Ajuntament de Vitòria i Anna Gabriel i Sabaté. El debat, que s'ha resolt en aquest procediment, era si l'autorització de l'acte era o no conforme a dret.

L'Ajuntament de Vitòria va optar per demanar que no es dictés sentència perquè l'acte ja s'havia suspès i la representació de l'Anna Gabriel, exercida pel també diputat la passada legislatura Benet Salellas, va demanar que s'entrés en el fons del debat i que es valorés que estaven en joc drets fonamentals bàsics de participació política, reunió i llibertat d'expressió.

 

 

Ara la sentència dona la raó a Anna Gabriel i desestima el recurs interposat pel govern espanyol, que a més el condemna a pagar totes les costes causades, i el jutjat argumenta en una extensa sentència de 25 pàgines que no era un acte de campanya electoral, perquè el referèndum estava suspès i perquè Vitòria no és Catalunya; que el dret fonamental de reunió i de llibertat d'expressió, igual que el pluralisme polític, són essencials i prioritaris en una societat democràtica; que no li correspon a l'Ajuntament controlar el contingut polític o partidista dels actes que se celebren; i que el concepte de "neutralitat" com l'entén la delegació del govern espanyol és contrari als principis bàsics d'una democràcia deliberativa.

La CUP-CC ha valorat positivament la sentència perquè suposa “reconèixer que en un sistema que es pretengui democràtic sempre ha de prevaldre l'exercici dels drets i llibertats més fonamentals i també comporta reconèixer l'ambient de vulneració massiva de drets que vam viure els catalans i catalanes les setmanes prèvies a l'1 d'octubre”.