"És un gran gir a la meva vida. Sé que ja no podré tornar". D'aquesta manera ha lamentat la cupaire Anna Gabriel no poder tornar a Catalunya a causa de l'ordre de detenció que va activar aquest dimecres Llarena. Malgrat les dificultats, en una entrevista a Tribune de Genève ha dit que continuarà lluitant per la independència de Catalunya des de Ginebra.

Després que el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena dictés una ordre de detenció nacional, l'exdiputada indica que no fa plans a curt termini, en espera de les decisions de la justícia de l'Estat. "També continuaré lluitant per la independència de Catalunya i pels drets humans en general", avança Gabriel a l'entrevista.

Quan li han preguntat si l'ordre de detenció nacional l'alleuja una mica —atès que no es tracta d'una ordre internacional amb finalitat d'extradició—, Gabriel respon que "en absolut", perquè aquesta decisió del jutge Llarena "ja és molt greu".

"Encara més quan jo no he fet res contra la llei. He defensat el referèndum sobre la independència, efectivament, en intervencions parlamentàries i entrevistes, però mai he recorregut a la violència", reitera Gabriel. També ha tornat a sostenir que el Govern espanyol i els mitjans de comunicació estatals ja l'han "condemnada".

Sobre la possibilitat de demanar asil a Suïssa, Gabriel diu que continua "atenta als moviments de l'Estat espanyol", però que si "la persecució política s'intensifica", ella i el seu advocat tindran "encara més raons vàlides per sol·licitar l'asil".

Una decisió complicada

"No és una decisió que un prengui fàcilment. He deixat enrere la feina, els amics i la família, però penso que anant-me'n contribueixo a l'acció democràtica", insisteix.

Explica que ha triat la ciutat de Calvino com a refugi pel "valor simbòlic de la Ginebra internacional", ja que alberga la seu europea de l'ONU i de diverses altres organitzacions internacionals i ONG especialitzades en drets humans.

"Suïssa, a més —afegeix Gabriel—, és un país on els meus drets fonamentals es protegeixen millor" i on ha rebut "diverses mostres de suport de polítics i ciutadans solidaris", assegura.