L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha fet una crida a la unitat entre persones represaliades. "No deixeu, si us plau, que ens enfrontin entre represaliades. Totes formem part del mateix bàndol", ha demanat Gabriel aquest dissabte en un acte de denúncia contra la repressió de l'Estat a Sallent (Bages), el seu poble natal. Gabriel ha reflexionat sobre el seu exili a Suïssa, on va marxar el febrer de 2018, i ha recordat que la repressió "continua". 

Gabriel ha intervingut a la Fàbrica de Sallent en un acte que ha aplegat unes 700 persones, segons l'organització. "Avui l'orgull torna perquè soc a casa, perquè soc al lloc d'on mai no hagués volgut marxar", ha assegurat l'exdiputada, que també ha denunciat haver estat "a expenses de decisions aleatòries i arbitràries" per part dels tribunals espanyols, als quals ha acusat d'actuar com "una de les potes essencials de l'Estat" per poder "seguir humiliant el poble" de Catalunya. 

"Un sol dia de presó, ja és massa, que una sola detenció, ja és massa, un sol muntatge policial ja és escandalós", ha reivindicat l'exdiputada cupaire, que ha assenyalat que "en aquest país ja en van molts i moltíssims". Per això, ha volgut demanar la unitat de totes les persones represaliades, a les quals ha recordat que "totes formem part del mateix bàndol", un bàndol que "defensa la dignitat i la determinació davant dels que ens oprimeixen". El públic ha ovacionat amb fervor les seves paraules. 

Anna Gabriel reflexiona sobre l'exili i la repressió

Durant l'acte, Gabriel ha estat acompanyada pel grup de solidaritat que es va formar per ajudar-la quan va marxar a l'exili. "Hem militat, ens han reprimit", ha recordat l'exdiputada, i ha narrat com, "de cop arriba l'exili", que ella ha vist transformar-se en una quotidianitat, i com havent-lo viscut en carn pròpia, la idea d'exili deixa de ser només una "referència a l'exili del 1939". L'exdiputada ha afirmat que no pot definir què ha estat per a ella l'exili en poques paraules, però que és una cosa que "està en el cos". En aquest sentit, ha volgut agrair a les persones que li han permès "portar amb un somriure l'exili de quasi cinc anys". 

L'exdiputada cupaire, però, ha advertit que malgrat que "l'exili s'acaba, la repressió continua". A aquest respecte, ha demanat acompanyament als represaliats i ha defensat la necessitat "d'intentar lluitar". "Nosaltres no hem vingut a fer una altra cosa que no sigui construir un país més just, més lliure i més digne", ha reivindicat Gabriel, i ha denunciat que "això no pot ser mai un delicte".

A l'acte hi han participat els actuals diputats anticapitalistes Eulàlia Reguant, Mireia Vehí, Carles Riera i les exdiputades Gabriela Serra i Maria Sirvent. També representants d'altres formacions com la senadora d'ERC Mirella Cortés i les intervencions enregistrades de l'exdiputat David Fernández i del raper Josep Miquel Arenas, Valtònyc.