La plataforma va autonomenar-se Peons Negres. Forjada al voltant de la dreta aznarista política i mediàtica, agrupava les persones “incrèdules” amb la versió oficial sobre els atemptats de l’11-M a l’estació d’Atocha de Madrid. El dia 11 de cada mes es manifestaven per tot l’Estat per “exigir la veritat” sobre els fets. Els seus mitjans de referència eren el Libertad Digital de Federico Jiménez Losantos i El Mundo de Pedro J. Ramírez, que alimentaven les seves teories de la conspiració, la majoria apuntant cap a l'autoria d'ETA. Quinze anys després de la massacre, la maquinària dels peons negres continua ben activa. Fins i tot s’ha vist ressuscitada per l’auge de l’extrema dreta de Vox, que en el seu nucli organitzatiu té il·lustres aznaristes.

De forma subtil, Pedro J. Ramírez, a través del seu digital El Español, publicava aquest diumenge una enquesta. La conclusió no podia ser més clara: “El 60% dels espanyols creu que ‘no sabem la veritat sobre l’11-M’”. El diari alimentava una polèmica allunyada del món real: “Tres lustres després de la matança, els clarobscurs de l’11-M continuen generant un fort interès entre els espanyols”. Segons el sondeig, el 53,5% també creu que “la Policia, la Justícia i en general els poders de l’Estat no han fet tot el possible per esclarir la matança de l’11-M”.

També han entrevistat Jamal Zougam, condemnat a 42.917 anys com a autor material dels atemptats. “Soc totalment innocent, porto 15 anys injustament empresonat”, assegura des de la presó de Teixeiro (La Corunya). Li pregunten “quina es la seva teoria sobre el que va passar”. El terrorista diu que no ho sap, però que sí sap que “em van detenir un dia abans de les eleccions, em van detenir un dissabte i el diumenge hi havia eleccions a Espanya". Els hi servia en safata.

11m español

En el seu editorial de diumenge, Ramírez feia una impugnació al stablishment polític i mediàtic que, segons ell, ha bloquejat “els esforços d’uns pocs per buscar la veritat”. I escrivia això sobre Zougam: “Estic convençut que és innocent i que els membres del tribunal van ‘equivocar-se’ perquè existia una necessitat política i fins i tot una urgència social, un interès d’Estat en suma, canalitzat per la Policia i els fiscals, que s’equivoquessin”.

El dia anterior, el dissabte, El Español ja va publicar una exclusiva segons la qual l’informe policial dels atemptats “oculta els principals misteris de la motxilla de Vallecas”, trobada l’endemà a la comissaria de Puente de Vallecas, a Madrid.

El diari Libertad Digital i l’emissora esRadio, fundats per Federico Jiménez Losantos, també han fet un especial pel 15è aniversari. Però no ha anat dedicat a les víctimes, sinó a la suposada conspiració per amagar la veritat dels fets. L’encarregat d’executar-lo ha estat el periodista de la casa Luis del Pino, autor de llibres com Los enigmas del 11-M. ¿Conspiración o negligencia? (2006). “Sabem a dia d’avui, més enllà d’una sentència plena de carències, inconcrecions i contradiccions, qui va assassinar els nostres conciutadans?”, es preguntava aquest diumenge, alimentant la teoria que havia estat ETA.

També hi ha un capítol dedicat a “les proves fraudulentes de l’11-M” i un altre a “les fake news de l’11-M”. En aquest últim vídeo, Luis del Pino denuncia “com va ser la campanya d’intoxicació i de notícies falses que van configurar en l’opinió pública la idea que l’autoria de la massacre corresponia a un grup terrorista islàmic”. Segons el periodista, aquesta tasca només podia ser obra dels serveis secrets i de les clavegueres de l’Estat.

libertad digital 11m

Durant anys, la maquinària de la conspiració de l’11-M havia estat exclusivament mediàtica. La majoria de polítics l'havien oblidat. Però ara, amb la irrupció de l’extrema dreta de Vox, que compta en el seu si amb il·lustres aznaristes, també ha ressuscitat en l’agenda política. La presidenta del partit ultra a Madrid, Rocío Monasterio, exigia també aquest diumenge saber “tota la veritat” sobre els atemptats. En aquests termes s’expressava en un acte a Móstoles, fent-se acompanyar d’algunes víctimes d’ETA: “Estem aquí per exigir que volem saber tota la veritat del que ha passat, perquè no ens l’estan explicant; un cop més han fet un pacte per enganyar-nos a tots”.