La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha expressat la seva confiança que en 15 dies es podran reobrir els cinemes i els teatres, i ha anunciat que el departament ja prepara un pla de represa.

En declaracions al programa Cafè d'idees, de TVE, la consellera ha confirmat que ja està treballant en aquests terminis, però que caldrà confirmar que les dades sanitàries no ho contradiuen. "La meva paraula no és l'autoritat, és l'autoritat sanitària", ha matisat. "Nosaltres volem que sigui així i treballem perquè sigui així. Si les dades sanitàries són les que són, pensem que pot ser així", ha subratllat.

Ponsa ha recordat que sempre han dit que quan la velocitat de contagi estigui en el 0,9, com ara, es plantejarien reobrir. "S'ha de sostenir uns dies, perquè han de baixar els llits d'UCI, el nombre de persones contagiades, i que totes les dades baixin. Les autoritats sanitàries ens van dir quan les dades baixessin, i nosaltres treballem en aquest horitzó que en uns dies puguem reprendre l'activitat cultural", ha manifestat.

La consellera de Cultura ha donat també més detalls sobre com es presenta la Cavalcada de Reis d'aquestes festes. Ha admès que s'estava treballant amb molta antelació i falta per detallar el que acabi determinant el Procicat. Unes mesures, pendents de veure l'evolució epidemiològica del coronavirus i del treball conjunt entre conselleria i Procicat que atén, en aquests moments, prioritats més immediates.

Ara bé, sí hi ha aspectes que poc a poc es van desgranant. El darrer és que no hi hauran caramels a les cavalcades: "No podrà haver-hi caramels a les cavalcades. Aglutinen moltes persones i en funció del nivell pandèmic que hi hagi a cada municipi, es podrà modular d'una manera o altra".

Ponsa explica que s'han dissenyat entre tres i quatre escenaris: des de la cavalcada més restrictiva on els infants podran seguir-la des de balcons o finestres de casa seva fins a ubicar-la en grans espais com camps de futbol per portar la carta.

El Govern donarà uns paràmetres generals però juga un paper molt important l'administració municipal de cada territori. A part de l'emplaçament, els horaris també es modificaran: "Potser aquest any els reis passaran des de primera hora del matí i no al vespre per fer el recorregut durant tot el dia". El que no es preveu en cap moment és anul·lar aquesta celebració perquè, tal com recorda la Consellera, "els Reis són màgics".