El governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha dimitit aquest dimarts arran d'una investigació que va destapar que suposadament va assetjar sexualment a onze dones, aquest fet va augmentar la pressió legal cap a la seva persona.

Davant dels gravíssims fets i les acusacions, inclús el president dels EUA, Joe Biden, va demanar la retirada del seu càrrec. Les al·legacions d'assetjament sexual contra la seva persona estan recollides en un informe presentat per la Fiscalia General la setmana passada. Cuomo assumeix "tota la responsabilitat per les seves accions". 

Cuomo s'excusa

En una roda de premsa, va dir, que hi ha hagut "canvis generacionals o culturals" que no ha sabut entendre, també va reconèixer que una "controvèrsia política" com la que travessa consumirà "temps i diners que hauria d'estar utilitzant per combatre la covid", aquest va optar per "fer un pas al costat" després de dies de crítiques.

Cuomo, de 63 anys, ha insistit que tot el procés ha estat “motivat políticament” i ha qüestionat la credibilitat de les perquisicions encarregades per la Fiscalia de Nova York, de caràcter no penal, i liderades per dos advocats independents, que es van prolongar durant diversos mesos.

El governador ha admès que va mantenir un tracte “massa familiar” per als actuals llindars de tolerància i que va fer sentir malament a les dones, la majoria subordinades seves, que ho han denunciat. Ha demanat perdó, però ha recalcat: “En la meva ment mai he travessat la línia”. “Jo abraço a la gent, la beso, a home i a dones, sempre”, ha insistit.

Evita un "impeachment"

Malgrat les seves excuses, Cuomo va parlar del clima tòxic que es produeix en la política actual i va descriure la seva situació com un parany que li han tendit.

No obstant això, va insistir que presentar un 'impeachment', el seu processament polític, portaria mesos. Ho va qualificar de pèrdua de temps i de gastar de mala manera els impostos dels ciutadans. “Aquesta és una època de vida o mort i el millor que puc fer per a ajudar és tirar-me a un costat i deixar el càrrec”, va anunciar.

La nova governadora

La renúncia d'Andrew Cuomo com a governador de Nova York deixa pas a la seva sotsgovernadora, Kathy Hochul, que es converteix en la primera dona a liderar l'estat en els seus 223 anys d'història. Hochul, una excongresista demòcrata que s'ha exercit com a sotsgovernadora des de 2015, substituirà a Cuomo fins que finalitzi el seu tercer mandat de quatre anys el desembre de 2022.

Imatge principal d'Andrew Cuomo. - EFE