El Govern d'Andorra endurirà les condicions per a les persones extracomunitàries que vulguin treballar o residir al país, i a partir d'ara els exigirà quatre anys d'experiència professional demostrable en la mateixa activitat laboral que vulguin desenvolupar a Andorra. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha informat aquest dimarts de la modificació del sistema de quotes d’autoritzacions de treball i residència que ja té el "dictamen favorable" del Consell Econòmic i Social i que demà aprovarà el Consell de Ministres per tal que entri en funcionament a partir del pròxim dimarts 2 d'abril, tot just en acabar la Setmana Santa. Amb tot, el govern andorrà farà una regularització excepcional de fins a 300 persones que hagin treballat almenys durant quatre mesos aquesta temporada d'hivern 2023-2024. 

El Govern ha explicat que la decisió suposa tornar a la situació prèvia abans de la pandèmia i "reconduir" la flexibilització de les condicions de nivell d'experiència que es va acordar l'octubre del 2023 per tal de permetre a les empreses dona resposta a la necessitat de treballadors. En aquell moment es va rebaixar a dos anys l'experiència mínima exigible en una mateixa ocupació o bé acreditar una temporada a Andorra. Marisol ha detallat que la modificació respon a dos factors: l'increment exponencial de la població, lligat a la problemàtica de l'habitatge i la necessitat d'un creixement "sostenible i assumible"; i el nombre d'autoritzacions de residència i treball atorgades al llarg dels dos anys passats. En aquest sentit, ha recordat que 2.000 treballadors van obtenir el permís de residència i treball durant l'any 2023. 

Excepció per a 300 persones per a la temporada d'estiu

Tanmateix, amb la demanda del sector empresarial prevista per a l'estiu, el Govern d'Andorra efectuarà una regularització "amb condicions excepcionals, però amb certes limitacions" per a treballadors que durant la temporada d'hivern 2023-2024 han treballat al país. Així, "fins a un màxim de 300 persones" podran obtenir una autorització de residència i treball si durant aquesta temporada d'hivern han treballat com a mínim durant 4 mesos a la mateixa empresa que els tramitarà l'autorització de residència i treball. En paral·lel, i a causa de "la desestacionalització del sector dels serveis", el Govern treballa en una nova quota de temporada per a l'estiu que ve.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!