Andorra deixa d'anar de la mà de l'Alt Urgell i la circulació amb Catalunya quedarà al marge del confinament comarcal. Així ho han decidit les administracions catalana i andorrana durant la una reunió celebrada aquesta tarda amb l'objectiu d'analitzar la mobilitat entre ambdós territoris. A més, també s'ha acordat que de cara a noves restriccions l'administració catalana tindrà en compte Andorra per tal de facilitar la mobilitat entre territoris. 

Segons informa l'ACN, La trobada, que se suma a altres dutes a terme en els darrers dies, ha servit per fer una anàlisi de la situació sanitària així com l'estat de la mobilitat entre els dos territoris, segons ha informat el govern andorrà. Tot plegat s'emmarca en la dinàmica de reunions, engegada des del mes de febrer, per compartir els passos que fan els dos executius en la gestió de la pandèmia. D'aquesta manera, s'aconsella fer només aquells desplaçaments que estiguin d'acord amb els supòsits recollits en les normatives aprovades pels respectius governs i dins dels nuclis de convivència o bombolles habituals.

El precedent de Setmana Santa

El retorn al confinament comarcal va crear dubtes respecte a la mobilitat amb Andorra, especialment després que durant Setmana Santa el govern d'Espanya decidís obrir la mobilitat amb el país. En aquell moment, a diferència de l'executiu espanyol, el Procicat només permetia la mobilitat entre els veïns de l’Alt Urgell i el principat pirinenc, però no la mobilitat lliure amb tot el territori.

Gràcies a la mesura, els ciutadans andorrans podien desplaçar-se a territori espanyol sense justificar-ne el motiu, sempre seguint les restriccions sanitàries establertes en el lloc de destí que marca cada comunitat autònoma. De la mateixa manera, els ciutadans espanyols podien desplaçar-se a Andorra sense justificar-ne el motiu i acollint-se a les restriccions actualment establertes al Principat.

Arran d'aquesta decisió, el nou confinament comarcal va crear una situació de contradicció entre el govern de la Generalitat i l'andorrà. Mentre que Interior defensava l'assimilació entre el Principat i l'Alt Urgell, el govern de Xavier Espot mantenia la prevalença de la norma pactada amb Moncloa (la qual finalitzava avui).