Andorra ha aprovat la històrica llei que obligarà a tenir un nivell mínim de català, també als youtubers. Concretament, la nova llei de la llengua pròpia i oficial preveu que a partir del 2029 es requereixi acreditar un nivell mínim de català a tots els residents per poder renovar el seu permís d'immigració. El text s'ha aprovat aquest dijous en la sessió del Consell General per 25 vots a favor i 3 en contra, corresponents al grup parlamentari minoritari d'Andorra Endavant. Així, s'ha mostrat l'ampli consens aconseguit amb el treball en comissió del projecte de llei: els vots a favor dels grups de la majoria, Demòcrates i Ciutadans Compromesos; i dels de l'oposició, Concòrdia i el Partit Socialdemòcrata.

El text final preveu que a partir del 2026 s'haurà de fer una formació de català de 30 hores per obtenir la renovació del permís de residència i treball si no s'acredita un nivell A1, que serà necessari en la primera renovació. En la segona, el nivell a acreditar serà l'A2 i, a partir del 2029, aquesta exigència serà aplicable a tots els permisos d'immigració que emet el Principat. Això afectarà els youtubers, els residents passius i els esportistes. Per la seva banda, les empreses hauran de garantir l'atenció al públic en català i l'obligació de les administracions de fomentar la promoció de les obres audiovisuals en català.

La ministra andorrana de Cultura, Mònica Bonell, ha defensat el text i ha afirmat que el nombre de persones que assisteixen als cursos de català "s'ha triplicat" des que es va donar a conèixer, arribant a les 1.800. És per això que ha defensat que la llei serà positiva, ja que la llengua no s'ha de veure com una barrera, sinó "com una oportunitat per compartir i com una eina d'integració".

La consellera general d'Andorra Endavant, Noemí Amador, ha criticat la norma perquè considera que pot generar "resistència i aversió" a la llengua, així com posar en perill l'economia i la cohesió social. També ha lamentat els imports de les sancions previstes, que poden arribar als 60.000 euros en els casos més greus, i ha qualificat la llei d'"excessiva i coercitiva".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!