L'ambient al si del sobiranisme està crispat, immers en una crisi que es visualitza en una evident divisió interna. Davant d'aquesta situació, l'Assemblea i Òmnium han volgut intentar predicar amb la imatge d'unitat que permanentment reclamen als partits. En aquest sentit, els han demanat que aparquin les "baralles públiques" per "treballar colze a colze" i estar en condicions de respondre de manera consensuada a les més que probables condemnes del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. 

En una compareixença conjunta dels seus màxims dirigents, Elisenda Paluzie i Marcel Mauri, han volgut rebaixar la tensió sorgida els últims dies en diversos flancs. Tant entre ERC i Junts per Catalunya com entre les bases i les formacions independentistes, tot arran dels pactes postelectorals d'uns i altres amb el PSC i de la votació a la investidura fallida de Pedro Sánchez. Unes queixes que en alguns casos han desembocat en protestes ciutadanes contra dirigents independentistes i que, per pressió de les seves assemblees territorials, han dut el secretariat nacional de l'ANC a deixar els polítics fora de l'espai reservat a la manifestació de l'Onze de Setembre. Un ambient que ja ha dut alguns consellers d'ERC a anunciar que no hi participaran

Sobre tot plegat, Paluzie els ha demanat que no se sentin exclosos i els ha convidat a participar en la mobilització de la Diada encara que aquesta vegada no comptin amb un lloc prioritari, "tothom hi és cridat". Alhora ha defensat que és normal que la societat civil adopti un paper fiscalitzador de la classe política que els representa i ha recordat que "la crítica és legítima". I ha deixat clar que els retrets no són exclusius per a ERC, com han denunciat els exconsellers Joan Josep Huguet i Anna Simó, sinó que des de l'Assemblea també han qüestionat els pactes de JxCat amb el PSC. 

El full de ruta

Amb la sentència a tocar, tant Assemblea com Òmnium són pessimistes perquè creuen que no serà absolutòria i subratllen la necessitat d'afrontar "el que vindrà" amb unitat. Per això destaquen que cal tornar a treure al carrer la societat civil per donar una resposta "a l'altura de l'atac" que vagi aparellada a una reacció a nivell institucional.

Malgrat l'agitada situació interna, celebren que per primera vegada després d'un any i mig tots els actors de l'independentisme hagin decidit arremangar-se i acceptar que no poden aixecar-se de la taula fins a trobar un horitzó compartit. 

Totes dues organitzacions coincideixen en la lluita contra la repressió i en l'objectiu final d'assolir la independència. Ara bé, més enllà de les protestes i de la República és sobre el com arribar-hi que comencen els matisos. Així, per exemple, mentre l'ANC insisteix que cal reactivar la via unilateral, a Òmnium són més prudents. 

Feia mesos que les dues principals entitats, que al llarg dels darrers anys han estat motor de l'independentisme, no organitzaven una roda de premsa conjunta, més enllà d'haver compartit escenari en actes de protesta contra la repressió.