L'ANC i Òmnium Cultural han denunciat aquest dimecres a l'Eurocambra la "repressió" a l'estat espanyol i l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a més de la resta de líders independentistes que també estan tancats o a l'exili. En una conferència sobre el dret a l'autodeterminació, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha lamentat que l'estat espanyol estigui "convertint" aquest dret "en un delicte" i ha reivindicat la "necessitat que la UE tingui una política coherent com a resposta al dret a l'autodeterminació". "Avui el que trobem és silenci i indiferència vers la violació de drets humans a Espanya", ha afegit. Per la seva banda, Elena Jiménez, responsable d'afers internacionals a Òmnium, ha assenyalat que els drets humans "estan en joc" a l'Estat.

"No pots tenir gent a la presó per les seves idees o creences [...] no pots tenir gent a la presó per organitzar manifestacions pacífiques", ha dit també Jiménez en relació al líder de l'entitat, Jordi Cuixart, i a l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez. "Pots fer-ho, però llavors no et pots fer dir demòcrata", ha sentenciat. A més, Jiménez ha recordat que tots dos ―que dimarts vinent farà un any que es troben entre reixes― van ser detinguts per uns fets previs al referèndum i fins i tot "molt abans que la declaració d'independència".

Totes dues han intervingut durant la primera sessió de la jornada "El dret a l'autodeterminació: trobant vies per avançar dins del marc de la UE", que ha comptat amb la presència de diversos eurodiputats, experts en dret internacional així com els exconsellers Toni Comín i Meritxell Serret, entre altres.

Experts defensen el dret a l'autodeterminació 

En una tercera sessió, diversos experts han reivindicat el dret a l'autodeterminació dels pobles. Carlos Villán, exmembre de l'oficina de l'Alt Comissionat pels drets humans de les Nacions Unides, ha indicat que Espanya té "l'obligació" de respectar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i ha insistit que la Constitució espanyola "no prohibeix el dret sinó que simplement no el reconeix expressament".

A més, ha apuntat que "Espanya no pot argumentar que Catalunya no pugui ser independent perquè Espanya és una unitat territorial sacrosanta i inamovible" perquè el dret internacional no contempla la integritat territorial dins del territori d'un estat sinó com un principi entre estats.

Al seu torn, Fernando Burgés, de l'Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO) ha explicat que si bé s'ha percebut que la UE "té alguns problemes", no hauria de ser el cas per "obstaculitzar la voluntat de ciutadans d'una regió europea que decideixin en un referèndum de forma democràtica i pacífica". A més, també ha defensat que "separar-se d'un estat específic [com Espanya] no vol dir necessàriament separar-se de la federació [la UE]". L'expert també ha subratllat que "no pots ignorar que en un bloc hi ha una regió que es vol separar" i ha conclòs que l'autodeterminació "hauria de ser vista com el que és: un dret fonamental, no un dret paral·lel".