Un cop passada la pitjor part de la crisi del coronavirus, l'ANC reclama tornar als carrers a manifestar-se per reclamar "que es torni a situar la llibertat de Catalunya com a gran objectiu". L'entitat veu "més necessari que mai" reprendre les protestes i defensa que la pandèmia ha fet més evident la necessitat d'una Catalunya independent perquè ha posat de manifest "les vergonyes de l'actual estat espanyol".

En un comunicat, l'Assemblea assegura que "Catalunya no té cabuda en un Estat espanyol que centralitza, confisca i fa política des de Madrid i per Madrid, menystenint reiteradament les comunitats autònomes i reduint l’autogovern català a quatre engrunes". També defensa que només a un estat independent "basat en la justícia social i la solidaritat es pot garantir un futur digne i ple d’esperança". 

A més, també defensen que no es pot permetre que amb l’excusa de la seguretat individual i col·lectiva "es limitin drets fonamentals, com ara la llibertat d’expressió i manifestació". Per això, criden a reprendre les protestes d'abans del confinament i recorden que algunes assemblees territorials ja han començat a fer protestes cada dimarts i que altres ho faran durant la setmana.

Aquest passat dimarts ja es van celebrar protestes arreu del territori català, entre elles a diversos districtes de Barcelona, així com a Santa Coloma de Gramanet, l’Hospitalet, Terrassa, Reus, Tarragona, Vilafranca, Vic o Manresa, entre molts d'altres. L'entitat qualifica les protestes fins ara d'"èxit" des del punt de vista de participació i d’exemplaritat en el compliment de mesures de seguretat i de distanciament físic i crida a mantenir-les i amplificar-les.