La sentència del Tribunal Suprem que imposa un mínim d'un 25% de classes en castellà a les escoles de Catalunya continua portant cua. L'Assemblea ha emès un comunicat contundent en el qual exigeix al Govern desobeir la sentència de l'alt tribunal espanyol i seguir aplicant la immersió lingüística a les escoles catalanes.

"Hem de ser conscients, com ho és l'Estat espanyol quan l'ataca, que la llengua catalana és vertebradora de la nostra identitat i cohesió nacional. Per aquest motiu, des de l'Assemblea apostem per la desobediència a la sentència i exigim que es compleixi la immersió arreu del territori", ha demanat l'entitat.

L'ANC, però, no s'ha aturat aquí i ha reclamat al Govern "més iniciatives en altres àmbits de la política lingüística" i "posar la nostra força mobilitzadora a disposició de les entitats que lluiten per la llengua". "Tot i això, som conscients que només la independència ens donarà les eines necessàries per garantir l'ús i el coneixement del català en tots els àmbits", han aclarit.

Per a l'entitat, la sentència del TS és "una ofensiva judicial més per part de l'Estat espanyol" que "només respon a objectius polítics". Així doncs, l'entitat ha acusat l'Estat de "seguir amb el control i la repressió de Catalunya i la nostra llengua" i ha recordat que la sentència ve d'un recurs del mateix govern espanyol mitjançant l'Advocacia de l'Estat.

Per últim, l'organització que presideix Elisenda Paluzie ha denunciat l'Estat "utilitza la seva suposada justícia per liquidar els nostres drets nacionals". "A més a més, busca confrontació interna on no n'hi ha. Ataca directament un model de consens social i pedagògic", ha apuntat.

Òmnium també demana desobeir

Aquesta denúncia se suma a la feta ahir per Òmnium Cultural, que va apostar per esgotar totes les vies per blindar el català a les escoles i, si cal, "desobeir amb unitat al carrer i fermesa a les institucions".

 

“Des de la societat civil, ens conjurem a defensar aquest gran èxit de país i instem les institucions a fer tot el que tinguin al seu abast per blindar el model d'escola, exemple de cohesió, i protegir la comunitat educativa. Inclòs, si cal, desobeir les lleis injustes", va expressar el seu president, Jordi Cuixart.

A més, també va demanar bastir i implementar una resposta de país que sigui transversal i sense fissures, liderada per Somescola, i que tots els actors implicats i la societat civil segueixin fent ús de les eines que tinguin al seu abast per contrarestar la sentència i així "invalidar-la en el dia a dia".

 

Imatge principal: la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, durant la Diada 2021 / Foto: Sergi Alcàzar