L’Assemblea Nacional Catalana i l’Organització de les Nacions i Pobles No-representats (UNPO) han registrat un informe a les Nacions Unides on denuncien la violació dels drets civils i polítics a Espanya i reclama la llibertat dels presos polítics, tal com va demanar el Grup de Detencions Arbitràries del mateix organisme internacional.

L’informe ha estat presentat davant la Revisió Periòdica Universal (UPR) del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, que actualment està revisant la situació dels drets humans a l’Estat espanyol. La UPR és un mecanisme creat per l'ONU per a vigilar si els estats membres compleixen les seves obligacions en relació al respecte pels drets fonamentals.

Declivi drets humans i polítics

L’ANC, amb el suport de l’UNPO, ha elaborat un informe “en relació al declivi dels drets humans a Espanya recollits a la Declaració Universal de Drets Humans, i més específicament sobre la violació dels drets civils i polítics del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Ambdós tractats signats i ratificats per Espanya”.

El document  posa l’accent en la persecució dels representants polítics i dels activistes independentistes a l’Estat espanyol. L’informe se centra en les vulneracions que s’estan produint pel que fa al dret a un judici just, al dret a reunió i manifestació, al dret de participació pública, al dret a la llengua i la cultural, i al dret a la llibertat i a la seguretat de la persona, inclosa la prohibició de detenció arbitrària, entre altres.

Llibertat dels presos polítics

També es demana la implementació immediata de la recent petició feta al govern espanyol per part del Grup de Treball de Nacions Unides en Detencions Arbitràries d’alliberar els presos polítics Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa.

El plenari amb les revisions formals tindrà lloc el gener de 2020, quan es reuneix el Grup de Treball del Consell de Drets Humans de Nacions Unides. La revisió de la situació a Espanya es veurà el dimecres 22 de gener i serà llavors quan Espanya haurà de respondre sobre les conclusions a les quals haurà arribat el Consell.