"Fins quan?". Aquesta és la pregunta que es fa l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en una carta enviada a les bases on les cita a una concentració el dia 12 de febrer en suport, entre d'altres, al secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà. L'entitat independentista exposa una sèrie de situacions on s'han produït greus ingerències de la Junta Electoral o del Tribunal Suprem on s'ha vist afectat el Parlament de Catalunya durant els darrers quatre anys: "Són de les més greus, perquè impliquen que, al nostre país, el que decidim els electors votant no es respecta".

TUIT ANC

L'ANC convoca la protesta per casos com el de la investidura del president a l'exili Carles Puigdemont, "a qui no es va permetre defensar-la a distància" i la de Jordi Sànchez que no va poder sortir de la presó malgrat les cautelars dictades pel Comitè de Drets Humans de Nacions Unides. L'entitat també fa referència a "la suspensió, sense haver estat jutjats, de sis diputats al Parlament, aleshores presos polítics o exiliats, la retirada de l’escó al president i diputat Quim Torra, la seva posterior inhabilitació com a president, i ara, la retirada de l’escó al diputat Juvillà, per un llaç groc a la finestra del seu despatx a la Paeria, durant la campanya electoral d’unes eleccions on la seva formació ni tan sols es presentava". 

 

"Falsa democràcia"

La carta, que està firmada per la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, recorda el dia "en què el que vam decidir votant sí que es va fer realitat". Paluzie fa referència al 6 de setembre de 2017, quan es va aprovar la llei del referèndum i a l'1 d'octubre quan aquest es va celebrar "malgrat les resolucions judicials i malgrat la violència desfermada de les forces d’ocupació". A partir d'aquest moment, segons la presidenta, tot va canviar i es va entrar en una "falsa democràcia on el que votem no té valor", és per això que considera que "només tornant a fer un acte de sobirania, amb unitat d’acció de les forces polítiques i de la ciutadania mobilitzada, recuperarem la democràcia real". Per a l'ANC, aquest acte de sobirania és "una declaració d’independència parlamentària amb la voluntat, la determinació i la capacitat de fer-la efectiva".

Fins que no arribi el moment de la declaració d'independència, Paluzie proposa plantar-se davant les ingerències en la sobirania del Parlament com per exemple la produïda en el cas de Pau Juvillà. La líder de l'ANC conclou la carta indicant: "Sense horitzó per la independència i sense parlar clar a la ciutadania, només ens aboqueu a la frustració, a la desmobilització, a la retirada col·lectiva. Amb determinació i honestedat, tindreu la gent al costat com la vau tenir l’1 d’octubre".