L'ANC ha ocupat la seu de la Comissió Europea i el Parlament Europeu a Barcelona, situada a la cantonada de Passeig de Gràcia amb el carrer Provença, en protesta pel judici de l'1-O i per reclamar poder exercir el dret a l'autodeterminació.

Diversos independentistes membres de l'entitat han entrat a la seu europea i s'han tancat a l'interior mentre desenes de persones taponaven la porta del local per evitar cap altra intervenció. Per ara, hi ha 21 membres de l'entitat dins la seu europea, dels quals dos o tres són del secretariat nacional.

Abans de l'ocupació, un grup de membres de l'ANC havia entregat una carta dirigida al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

ELNACIONAL carta comissio europea anc

Només un moment després de l'ocupació, la mateixa ANC ha enviat per les xarxes i a través dels deus canals una crida perquè els seus simpatitzants es concentrin a la porta de la seu, aprofitant que molts d'ells anaven camí de la manifestació que s'havia convocat als Jardinets de Gràcia.

Més tard, un miler de persones s'han concentrat davant la seu i han tallat el passeig de Gràcia a partir de dos quarts de set de la tarda. En declaracions als mitjans la mateixa presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha denunciat les "vulneracions" de drets fonamentals que hi ha hagut des de l'1 d'octubre del 2018, amb l'episodi de "violència policial".

Paluzie ha considerat que un fet així "no es pot produir a l'Europa del segle XXI" i ha considerat "decebedores" les declaracions de Frans Timmermans, vicepresident primer de la CE, que ha dit que "els jutges hauran de fer la seva feina i els polítics no hi poden interferir". Paluzie ha considerat "preocupant" que Europa toleri un judici com el que es fa als independentistes.